Čtvrtek, 28. března 2024

USA a Čína se zavázaly k zásadní akci proti skleníkovým plynům

USA a Čína se zavázaly k zásadní akci proti skleníkovým plynům

Spojené státy a Čína dnes slíbily nová významná opatření v zájmu omezení skleníkových plynů. Americký prezident Barack Obama v Pekingu oznámil, že USA budou rychleji snižovat svůj podíl na znečišťování ovzduší a čínský prezident Si Ťin-pching souhlasil, že v budoucnu nastaví strop pro čínské emise škodlivin. To je bezprecedentní krok země, která dosud nejevila příliš velkou ochotu zapojit se do boje proti globálnímu oteplování, napsala agentura AP.

"Toto je zásadní milník ve vztazích USA a Číny," řekl Obama. "Dokazuje, co všechno je možné, když spolupracujeme v případě naléhavého celosvětového problému."

Mimořádné prohlášení dvou zemí, které jsou největšími znečišťovateli ovzduší na světě, zaznělo v poslední den Obamovy návštěvy v Číně. Jeho cílem podle analytiků je ukázat jednotnou frontu, jež odebere argumenty rozvojovým zemím, které zhusta poukazovaly na to, proč by měly snižovat emise skleníkových plynů, když se tomuto problému vyhýbají největší světoví hříšníci.

USA se podle Obamy nově zavazují, že do roku 2025 sníží vypouštění škodlivin o 26 až 28 procent oproti roku 2005. Čína slíbila dosáhnout nejvyššího stupně svých emisí nejpozději kolem roku 2030.

Spojené státy a Čína mají společně na svědomí 45 procent celkových emisí oxidu uhličitého ve světě, který způsobuje na planetě dramatické klimatické změny. Pokrok v postupném snižování emisí plynů se skleníkovým efektem se očekává od mezinárodní konference ke klimatu, která se plánuje na konec roku 2015 v Paříži.

Společný plán na redukci emisí je jednou z několika dohod, kterých Obama a Si Ťin-pching dosáhli během intenzivních dvoustranných rozhovorů. Spojené státy a Čína mají silné ekonomické a obchodní vazby, ale názorově se rozcházejí prakticky ve všem, ať už jde o čínské územní nároky ve východní a jihovýchodní Asii, o kybernetickou špionáž nebo o obchodní a lidská práva.

Obama a Si Ťin-pching se nicméně snažili napětí mezi oběma zeměmi zmírňovat. Kromě dohody o klimatických změnách zveřejnili celou škálu dohod v dalších oblastech včetně vojenské spolupráce a obchodu, a vzájemné vztahy označili za "upřímné a produktivní".

Na povrch ale neustále vyplouvaly různé sporné oblasti mezi dvěma největšími světovými ekonomikami. Obama na Si Ťin-pchinga naléhal kvůli lidským právům a prodemokratickým protestům v Hongkongu, zatímco Si opakovaně svému americkému hostu připomínal, že jeho země si přeje, aby ji Spojené státy vnímaly jako rovnocenného partnera.

"Věřím, že se s prezidentem Si Ťin-pchingem shodujeme na tom, jak by se měly vztahy mezi našimi dvěma zeměmi vyvíjet," prohlásil Obama na závěr třídenního pobytu v Číně. "Tam, kde jsou mezi námi neshody, budeme otevření v našich záměrech a budeme usilovat o zmenšení rozporů všude, kde to bude možné."

Obama se sešel se Si Ťin-pchingem k prvním formálním rozhovorům po více než roce. A v rámci setkání mimo jiné řekl, že vítá Čínu, která je mírumilovná, prosperující a stabilní. V úterý spolu oba představitelé hovořili pět hodin - o dvě hodiny více, než bylo v plánu, uvedli oficiální činitelé.

"Jsou mezi námi důležité rozdíly, ale velmi mě povzbudila vaše ochota se angažovat v konstruktivním dialogu," řekl čínskému prezidentovi Obama. Zdůraznil neshody ohledně počítačové bezpečnosti a lidských práv. Spojené státy a Čína ale mají podle nejvyššího amerického představitele přesto "ohromný zájem o úspěch obou zemí".

Si Ťin-pching řekl Obamovi, že obě země by měly rozšířit oblasti své spolupráce a zesílit součinnost v mezinárodních otázkách. "Čína si přeje spolupracovat se Spojenými státy," zdůraznil čínský prezident.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů