Středa, 24. dubna 2024

Toyota uvede na trh automobily poháněné palivovými články

Toyota uvede na trh automobily poháněné palivovými články

Japonská automobilka Toyota Motor zahájí v polovině prosince na svém domácím trhu prodej aut s pohonem využívajícím palivové články. Cena automobilu s názvem Mirai bude bez započtení daně činit 6,7 milionu jenů (1,3 milionu Kč). Na trzích ve Spojených státech a v Evropě by se měl tento vůz objevit v polovině příštího roku. Informovala o tom dnes agentura AP.

Palivové články využívají reakce vodíku s kyslíkem k výrobě elektrické energie, která pak pohání automobil. Tento proces neprodukuje žádné emise kromě vodní páry. Většímu rozmachu této technologie zatím brání relativně vysoké náklady a nedostatek vodíkových čerpacích stanic.

Toyota doufá, že během prvního roku prodá 400 vozů Mirai v Japonsku a dalších 300 ve zbytku světa. "Vozidla s palivovými články budou časem tvořit hlavní proud. Chceme učinit první krok," uvedl výkonný viceprezident automobilky Micuhisa Kato. "Chceme stát na špici," dodal.

Toyota by podle agentury Reuters chtěla s vozem Mirai zopakovat úspěch svého hybridního automobilu Prius, který dosahuje úspory pohonných hmot kombinací benzinového pohonu s elektrickým.

Vlády i spotřebitelé kvůli obavám z vysokých cen ropy a z emisí skleníkových plynů tlačí automobilky k vývoji ekologičtějších vozů. Některé automobilky se nyní zaměřují na elektromobily s dobíjecí baterií, Toyota však do budoucna sází spíše na vozy s palivovými články, které mají vyšší dojezdovou vzdálenost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů