Čtvrtek, 18. dubna 2024

MŽP podporuje snižování počtu igelitek, patrně se změní předpisy

MŽP podporuje snižování počtu igelitek, patrně se změní předpisy

České ministerstvo životního prostředí podporuje evropskou směrnici, která má v budoucnu snížit spotřebu plastových tašek. Způsob omezování spotřeby tašek si ČR zvolí sama, bude zřejmě nutné upravit právní předpisy. ČTK to dnes sdělila Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí (MŽP). Dohoda členských zemí EU s europarlamentem předpokládá, že státy budou mít na výběr mezi zpoplatněním tašek a přímým závazkem snížit jejich počet.

MŽP očekává, že evropská směrnice spotřebu plastových tašek zásadním způsobem sníží. "Ministerstvo životního prostředí ji podporuje. Až bude směrnice pro ČR závazná, bude patrně nezbytné novelizovat určité právní předpisy, a to v návaznosti na způsob omezování spotřeby, který si Česká republika sama zvolí," uvedla Pospíšilová. Ke kompromisu ohledně plastových tašek dospěly členské státy EU s europarlamentem v pondělí. Český Svaz obchodu a cestovního ruchu tvrdí, že dohoda se promítne do cen pro zákazníky.

Dohodnutý postup se týká tašek s tloušťkou pod 50 mikronů, tedy tenčích igelitek, které tvoří většinu spotřebovávaných igelitových tašek. Členské země budou mít na výběr dva způsoby, jak snížit jejich počty. První je povinný cíl snižování - 90 sáčků na jedno použití na osobu ročně k roku 2019 a 40 v roce 2025. Druhou variantou je zajištění, že za ně budou muset zákazníci v obchodech k roku 2019 platit. Z opatření mohou být vyňaty nejtenčí sáčky pod 15 mikronů.

Zástupce vedoucího českého zastoupení při EU, velvyslanec Jakub Dürr dnes v Bruselu novinářům řekl, že z dosavadních debat o omezování plastových tašek v Česku plyne, že si země spíše zvolí variantu tašky zpoplatnit. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dodal, že dohodnuté opatření není z obchodního hlediska "fatální".

MŽP uvedlo, že spotřebu plastových tašek v Česku v posledních letech zásadně snížilo jejich zpoplatnění ve většině obchodních řetězců. Jejich spotřeba se sice nikdy samostatně nesledovala, podle výpočtu ministerstva se ale nyní pohybuje kolem 25 na občana za rok, když v roce 2010 to bylo 45 tašek.

Plastových tašek i sáčků mohl každý občan ČR spotřebovat od 150 do 300 kusů, spočítala analýza vypracovaná pro MŽP v roce 2007. Podobné číslo uvádí studie pro Evropskou komisi z roku 2011, která zahrnuje vedle odnosných tašek i plastové sáčky například na pečivo nebo zeleninu. Podle ní každý člověk ročně spotřebuje 297 jednorázových plastových tašek a sáčků, uvedla Pospíšilová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů