Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo zemědělství ušetří na energiích více než 40 milionů korun

Ministerstvo zemědělství ušetří na energiích více než 40 milionů korun

Ministerstvo zemědělství nakoupilo na Českomoravské komoditní burze Kladno elektřinu a plyn pro příští rok pro sebe i 36 resortních organizací. Díky tomu budou letošní náklady na energie o pětinu nižší než loni a v příštím rocenákladyještě dáleklesnou podle druhu energií až o 7 procent. Ministerstvotak během dvou let sníží energetické vstupy o více než 40 milionů korun.

,,Snahou Ministerstva zemědělství je snižovat náklady a energie patří k významné položce. Nevidím důvod proč platit víc, než je nutné. I proto jsme zvolili pro nákup komoditní burzu, která je v případě energetických komodit velmi efektivním a transparentním způsobem realizace veřejné zakázky. Centralizovaný nákup nám navíc umožňuje porovnávat podmínky u jednotlivých organizací a vybrat si ty nejvýhodnější,"řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerstvo zemědělství tak v příštím roce zaplatí nižší cenuza zemní plyn, u velkoodběru pod hranici 670 Kč/MWh. Silová elektřina ve vysokém napětí zlevní meziročně o 4 procenta na 1.020 Kč/MWh a ve vysokém napětí o 5 procent na 1.007 Kč/MWh.

,,V rámci resortních úspor jsme si sjednali na burze dodávku 33 tisíc megawatthodin silové elektřiny a 62 tisíc megawatthodin plynu. U všech nakupovaných produktů jsme se dostali na nová cenová minima, největší pokles jsme zaznamenali u zemního plynu," uvedl první náměstek ministra Jiří Jirsa.

Nižší náklady budou mít díky centralizovanému nákupu Ministerstva mimo jiné státní podnik Lesy ČR, Státní pozemkový úřad, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa, desítka výzkumných a dalších ústavů, podniky Povodí Labe, Vltavy, Moravy, Odry a Ohře nebo hřebčíny a hřebčince v Kladrubech, Písku a Tlumačově. Levnější energie tak poteče do téměř 1970 elektroměrů a více než 600 plynoměrů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů