Pátek, 29. března 2024

ČSÚ vydal Statistickou ročenku ČR 2014

ČSÚ vydal Statistickou ročenku ČR 2014

Dnes vyšla Statistická ročenka České republiky 2014, nejdůležitější publikace Českého statistického úřadu (ČSÚ). Kromě tištěné verze je ročenka k dispozici i na CD a na webových stránkách ČSÚ.

Aktuální číselný portrét České republiky prezentuje na 816 stránkách podrobný statistický pohled na ekonomický, demografický a sociální vývoj. Ročenka je rozdělena do 30 kapitol, tvořených 212 stranami metodických úvodů, 532 tabulkami a 24 stranami grafických listů s kartogramy a grafy. ,,Statistická ročenka je symbolickým vrcholem celoroční práce stovek lidí, kteří zpracovávají velké množství dat z celé řady odvětví, sektorů a oblastí života české společnosti," říká předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

I v letošní ročence naleznou čtenáři řadu novinek. Např. v kapitole Obyvatelstvo jsou poprvé uvedeny údaje o druhých a dalších sňatcích podle věku ženicha a nevěsty. V kapitole Ceny jsou nově zařazeny indexy cen bytů a bytových domů. Kapitola Zemědělství přináší výsledky strukturálního šetření v zemědělství v roce 2013, kapitola Zdravotnictví výsledky z Výběrového šetření osob se zdravotním postižením, které bylo společným projektem ČSÚ a Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Kapitola Kultura a sport obsahuje i údaje o počtu a umístění českých sportovců na XXII. zimních olympijských hrách v Soči 2014. Nová je tabulka s počtem medailí získaných reprezentanty sportovních svazů ČR na olympijských hrách, mistrovstvích světa a mistrovstvích Evropy v minulých třech letech. V ročence uživatelé najdou i informace z voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 2013 a z voleb do Evropského parlamentu 2014, včetně seznamu zvolených poslanců.

Na zpracování ročenky se podílela čtyřiadvacetičlenná redakční rada a více než stovka odborníků nejen z ČSÚ, ale i z dalších institucí, např. z České národní banky a jednotlivých ministerstev.

Publikaci je možné zakoupit v tištěné a elektronické podobě na CD v Ústřední statistické knihovně (budova ČSÚ, Na padesátém 81, Praha 10 - u metra Skalka), objednat e-mailem (objednavky@czso.cz) nebo zdarma stáhnout na webových stránkách úřadu:
www.czso.cz


Kontakt:
PhDr. Jitka Slavíková
Odbor vnější komunikace ČSÚ
Tel.: 274 053 102
E-mail: jitka.slavikova@czso.cz

ČSÚ TZ 141126 Ročenka.docx

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů