Středa, 24. dubna 2024

Jičín odpustí poplatek za popelnice lidem do 18 let

Jičín odpustí poplatek za popelnice lidem do 18 let

Radnice sedmnáctitisícového Jičína odpustí platbu poplatku za popelnice dětem a mladistvým do 18 let. Chce tím podpořit rodiny s dětmi. Dosud byli od poplatku osvobozeny jen děti do čtyř let. Nově zavedenou úlevou bude město svoz odpadů dotovat jedním milionem korun navíc. Základní sazba poplatku zůstane na 492 korunách za osobu a rok. V úterý o tom rozhodli zastupitelé, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Magdaléna Doležalová.

S návrhem snížit poplatek pro lidi do 18 let přišel opoziční zastupitel Ladislav Brykner (ODS), který navrhl i osvobození od poplatku pro studenty do 26 let. "Připadá mi nevhodné, aby rodiče, kteří řádně platí poplatky za odpad a rozhodli se pořídit si dítě, byli dále poplatky za děti postihováni," uvedl Brykner. Zastupitelé souhlasili s hranicí 18 let.

Město zatím ročně na poplatcích vybírá přes sedm milionů korun, celkové náklady na svoz a likvidaci odpadů jsou 9,6 milionu korun.

Pro další roky vedení města nevylučuje snížení poplatku nebo jeho úplné zrušení pro všechny obyvatele. "Vytvoříme pracovní skupinu, která bude záležitost poplatku řešit," uvedl starosta Jan Malý (ANO). Možnými návrhy řešení by se mohlo vedení města zabývat zhruba v polovině příštího roku, případné změny by platily od roku 2016.

Stávající poplatek 492 korun na osobu v Jičíně platí od ledna 2012. Letos se hranice pro osvobození od poplatku u dětí zvedla z jednoho na čtyři roky.

Cena za vyvážení popelnic je v Jičíně srovnatelná s ostatními okresními městy v kraji. Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou mají základní taxu na 500 korunách, radnice v Trutnově účtuje 480 korun. V Náchodě činí základní sazba 650 korun, kdo však poplatek uhradí do konce února, dostane slevu 200 korun.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů