Pátek, 19. dubna 2024

Kupte si vánoční stromek s FSC certifikátem a chraňte lesy!

Kupte si vánoční stromek s FSC certifikátem a chraňte lesy!

O vánočních svátcích obvykle obdarováváme své blízké, obdarovat však můžeme i přírodu a lesy kolem nás. Stačí zakoupit vánoční stromky s certifikátem FSC, které byly vypěstovány v lese, kde se hospodaří odpovědným a přírodě blízkým způsobem.

A co to v praxi znamená? Například to, že nevznikají jednodruhové plantáže, určené pouze pro výsadbu a následnou ,,sklizeň" vánočních stromků. Ty s certifikátem FSC jsou obvykle vybírány jednotlivě, což zajišťuje ohleduplné chování k lesnímu porostu, jelikož jsou vyřezávány v rámci výchovných zásahů a probírek, které přispívají ke stabilitě a vyváženému růstu lesa. Pořizovací cena FSC certifikovaného stromku se nijak neliší od nabídky ostatních prodejců, spíše je nižší.

Při nákupu FSC certifikovaného vánočního stromku nebudete mít doma jehličnan z plantáže, a vaše volba bude mnohem ekologičtější. Podpoříte přirozený růst lesů namísto účelové výsadby vánočních stromků. Nemluvě o tom, že koupí FSC certifikované stromku z českých lesů nepřispíváte k zátěži životního prostředí, která je způsobena dopravou plantážních stromků ze zahraničí.

Prakticky po celé republice je možné zakoupit FSC certifikované stromky, a to jak smrky, tak i oblíbené jedle. Kromě těch z výchovných probírek je možné koupit také stromky v květináčích, které můžete po skončení vánočních svátků vysadit ve volné přírodě. Letos se akce s vánočními stromky koná již patnáctým rokem, za tu dobu lidé vysázeli téměř hektar nového jedlového lesa.

,,Vánoční stromky s FSC certifikátem jsou obvykle jednou z prvních certifikovaných věcí, se kterými se lidé setkají, počet FSC certifikovaných produktů však stále roste společně s množstvím lidí a společností, které myšlenku FSC podporují, " dodává Tomáš Duda, ředitel FSC ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů