Pátek, 19. dubna 2024

Brazílie ohlásila zpomalení úbytku deštného pralesa

Brazílie ohlásila zpomalení úbytku deštného pralesa

Brazílie ve středu ohlásila zpomalení tempa masivního kácení deštného pralesa, který je považován za jeden z nejohroženějších pralesních ekosystémů planety. Kácení se oproti loňsku snížilo o 12 procent a jeho objem je druhý nejmenší za poslední čtvrtstoletí.

Podle ministryně životního prostředí Izabelly Teixeirové bylo mezi loňským srpnem a letošním červencem vykáceno 4848 čtverečních kilometrů pralesa, zatímco v předchozím dvanáctiměsíčním období to bylo 5891 čtverečních kilometrů. Nejmenší objem vykáceného lesa zaznamenaly úřady v roce 2012, kdy zmizelo pod rukama dřevorubců 4571 čtverečních kilometrů lesa.

Atlantický deštný prales je považován ze jeden z druhově nejbohatších. Dosud ho zmizelo již asi 90 procent. V současnosti existuje v Brazílii už jen 8,5 procenta souvislých ploch Atlantického pralesa nad 300 hektarů. Od roku 1988 brazilské úřady monitorují stav zalesnění s pomocí satelitů.

Podle agentury AP je informace brazilské ministryně překvapením, protože mnoho ochránců životního prostředí naopak varovalo před rostoucími objemy kácení. Místní zemědělci si tak připravují půdu pro pastvu dobytka a pěstování sóji. Teixeirová ale trvá na svém, i když upozorňuje, že navzdory snižování tempa mýcení problém odlesňování trvá.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů