Pátek, 29. března 2024

Německo zvyšuje podporu pro zateplování budov

Německo zvyšuje podporu pro zateplování budov

Německo od příštího roku zvýší o 200 milionů eur (5,5 miliardy korun) ročně podporu zateplování budov a zavede pro takto zaměřené projekty daňové úlevy. Na tiskové konferenci to dnes oznámil ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Bez programů na podporu energetické úspornosti by podle něj Německo nesplnilo své cíle při snižování emisí oxidu uhličitého (CO2).

Od příštího roku bude Německo ze státního rozpočtu podporovat zateplování budov celkem dvěma miliardami eur (55 miliardami korun) ročně. Daňové úlevy pro projekty, které mají zajistit energetické úspory, podle Gabriela dosáhnou jedné miliardy eur (27,6 miliardy korun) ročně. Ministr očekává, že tato opatření vyvolají investice do zateplování o celkovém objemu přinejmenším 12 miliard eur (330 miliard korun) ročně.

Program pro podporu zateplování budov bude platit pět let. Gabriel dnes uvedl, že je nutný k tomu, aby Německo splnilo svůj závazek snížit do roku 2020 emise CO2 o 40 procent proti úrovni z roku 1990. Pokud by Německo závazek nesplnilo, jsou podle Gabriela v ohrožení i celoevropské cíle na snížení emisí.

V letošním roce mělo Německo emise CO2 o necelých 24 procent nižší než v roce 1990. Podle předpovědi ministerstva životního prostředí by se bez změn v současném způsobu zacházení s energií podařilo Berlínu do roku 2020 snížit emise CO2 nanejvýš o 34 procent proti úrovni roku 1990.

Zvyšování objemu CO2 v ovzduší podle vědců přispívá ke globálním klimatickým změnám. Evropská unie se zavázala snížit do roku 2020 své celkové emise o 20 procent proti roku 1990, letos přijala další cíl snížit emise do roku 2030 o 40 procent proti roku 1990. Dlouhodobý evropský cíl je snížit do roku 2050 emise skleníkových plynů o 80 až 95 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů