Úterý, 23. dubna 2024

Ázerbájdžánský plyn bude dodáván do Evropy

Ázerbájdžánský plyn bude dodáván do Evropy

Koncem října podepsal turecký prezident Erdogan dva doplňující dokumenty týkající se výstavby Transanatolského plynovodu (TANAP). Jedná se o memoranda, která podepsala turecká vláda s konsorciem TANAP koncem května 2014. Plynovod TANAP má zajistit přepravu plynu z ázerbájdžánského naleziště Shah Deniz přes Turecko do Evropy.

ilustrační obrázekPočáteční roční přepravní kapacita by měla činit 16 mld. m? plynu. Přibližně 6 mld. m? plynu bude dodáváno do Turecka a zbytek do Evropy. V budoucnu bude možné zvýšit přepravní kapacitu plynovodu až na 31 mld. m? plynu ročně. Plynovod TANAP má být uveden do provozu v roce 2018. Celkové náklady na jeho výstavbu se odhadují na 10-11 mld. USD.

Koncem roku 2013 byl schválen investiční projekt na rozšíření ázerbájdžánského mořského naleziště Shah Deniz. Plyn získaný z druhé etapy bude exportován do Turecka a dále do Evropy díky zvýšení kapacity Jihokavkazského plynovodu a vybudováním plynovodů TANAP a TAP (Transadriatický plynovod). První dodávka plynu do Turecka bude uskutečněna v roce 2018, do Evropy o rok později.

Ázerbájdžán souběžně realizuje projekt Jižního plynového koridoru, jehož je iniciátorem. Podle prezidenta Ázerbájdžánu Ilhama Aliyeva změní projekty Shah Deniz 2, TANAP a TAP energetickou mapu Evropy. Ázerbájdžán se stane důležitým ekonomickým a energetickým partnerem a zároveň bude možné přistoupit k řešení ekonomických a finančních otázek. Jak dále uvedl, Ázerbájdžán již dříve zajistil svoji energetickou bezpečnost a v současné době v tom pomáhá i dalším zemím.

O rostoucím významu těžby plynu svědčí i skutečnost, že ázerbájdžánská vláda se rozhodla vsadit na přírodní plyn v souvislosti s pokrytím poptávky po energetických zdrojích. Proces nahrazení ropných produktů přírodním plynem začal v Ázerbájdžánu náhradou dodávek mazutu za přírodní plyn v podnicích Azerněrži. Vybudování moderních paroplynových elektráren také umožnilo snížit množství přírodního plynu potřebné pro výrobu elektrické energie. Uvolněné objemy ropy, dříve používané k výrobě mazutu, byly převedeny na výrobu benzínu a nafty.

Těžba přírodního plynu se neustále zvyšuje, v roce 2020 by měla dosáhnout 30 mld. m? a v roce 2025 až 50 mld. m? ročně. Současně s tím ázerbájdžánská vláda přijímá opatření k zachování nynější úrovně těžby ropy tak, aby její roční produkce neklesla pod 40 mil. tun. Je tedy logické, že se vláda snaží nahradit ropné produkty přírodním plynem. Jedním z prvních kroků je dobudování čerpacích stanic, na nichž bude možné tankovat zkapalněný plyn. V této souvislosti se od příštího roku počítá s dovozem autobusů právě na zkapalněný plyn.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Baku

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů