Pátek, 29. března 2024

Dotace na administrativu a propagaci eurofondů v ČR přesahují stamilióny Kč

Dotace na administrativu a propagaci eurofondů v ČR přesahují stamilióny Kč

Dotace na administrativu a propagaci evropských fondů v České republice přesahují stovky milionů korun. Podle europoslance Petra Macha se jedná pouze o plýtvání penězi.

Nejvyšší dotace spojené s touto agendou představuje - dle evidence příjemců Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) - součet osmi dotací na ,,zajištění výkonné struktury systému administrativy" operačního programu Životního prostředí, jejichž součet dosahuje 664 milionů korun.

Nejvyšší jednorázovou ,,administrativní dotací" je pak dotace na zajištění obecné informovanosti o fondech EU, jejíž částka přesahuje 200 milionů korun.

Podle Macha jsou tyto dotace pouze falešnou propagandou Evropské unie, jejichž účinek je téměř nulový: ,,V Evropské unii se vyhazují peníze oknem a tyto zcela nesmyslné programy jsou jasným důkazem," řekl Mach.

Mezi další administrativní dotace, jejichž výše se pohybuje v řádech stovek milionů korun, pak patří dotace Úřadu práce ČR na ,,metodiku individuální a komplexní práce s klienty" (272 milionů korun) nebo dotace na technické zajištění operačního programu Věda a výzkum (244 milionů korun).

Problémem však podle Macha nejsou pouze dotace spojené s administrativou, ale také dotace na podnikání. Ty dle jeho slov působí na českou ekonomiku jako rakovina. ,,Místo toho, aby se podnikatelé snažili o to, jak nejefektivněji uspokojit služby zákazníků, tak se zajímají o dotace. To je nebezpečný fenomén posledních let, který působí smrtelně na české ekonomické prostředí," řekl Mach.

Podle evidence příjemců MMR činila od roku 2007 výše všech dotací spojených se soukromým sektorem 104 miliardy korun. Podle europoslance Tomáše Zdechovského je hlavním problémem těchto dotací to, že se staly samoúčelným cílem podnikání. ,,Řada podniků se upnula k dotacím jakožto prostředku ke zbohatnutí. To je špatně. Ve snaze maximalizovat své zisky si pak spousta firem vymýšlí nesmysly a podvádí," dodal Zdechovský.

Od počátku programového období v roce 2007 do října tohoto roku bylo podáno více než 115 tisíc žádostí o dotace v celkovém objemu 1,309 miliardy korun. Z toho jich bylo schváleno více než 55 tisíc, což představuje částku 662,3 miliard korun.

10 nejdražších administrativních dotací z fondů EU
operační program (OP) náklady (Kč)
1. Zajištění výkonné administrativy OP Životní prostředí 664 milionů
2. Metodika ÚP individuální a komplexní práce s klienty 272 milionů
3. Technické zajištění OP Věda a výzkum 244 milionů
4. Zajištění obecné informovanosti o fondech EU 201 milionů
5. Hodnocení a monitorování projektů Vědy a výzkum 118 milionů
6. Technické zajištění OP Věda a výzkum 1 102 milionů
7. Technické zajištění OP Věda a výzkum 2 142 milionů
8. Monitorování a kontrola staveb OP Věda a výzkum 87 milionů
9. Zajištění kvalitní infrastruktury OP Životní prostředí 72 milionů
10. Personální zajištění chodu ÚRR Střední Čechy 43 milionů

ZDROJ: www.svobodnymonitor.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů