Čtvrtek, 28. března 2024

Ceny pelet jsou letos až o 15 % nižší než loni

Ceny pelet jsou letos až o 15 % nižší než loni

Největší zlevnění letos zažili majitelé peletových kotlů na Moravě - cena pelet zde klesla meziročně až o 15 %. Klesaly především ceny certifikovaných a sáčkovaných pelet, ale pokles zaznamenaly i necertifikované pelety a dřevní brikety. Důvodem je stabilizace cen u suroviny - dřevěných pilin a hoblin. A nízké ceny vydrží i v příštích letech.

Dřevěnými peletami vytápí již asi 20 000 rodinných domů a jiných objektů - právě této mety dosáhl letos počet peletových kotlů u nás. A jejich majitelé se mohou radovat z nízkých cen, které by měly vydržet i v následujících letech.

Pelety zlevnily, protože došlo ke stabilizaci cen vstupních surovin, tedy hoblin a pilin. Ceny těchto vstupních komodit nedosahují loňských výšek a nepředpokládá se, že by se měly v příštích letech zvyšovat. Proto i ceny pelet a briket zůstanou stabilní.

A kde došlo k největšímu zlevnění? Vůbec nejníž šly ceny certifikovaných pelet na Moravě, které klesly až o 15 %. Průměrně zlevnily české certifikované pelety v sáčcích o 10 %. Tyto údaje platí pro tři čtvrtiny českých pelet, které se pyšní certifikací ENplus. Ta zajišťuje vysokou kvalitu pelet, vyšší výhřevnost a menší obsah popele - tedy vyšší efektivitu při spalování.

Pelety bez certifikace jsou k sehnání levněji, ale výsledná částka za objem pelet po skončené topné sezoně může být dokonce vyšší. Necertifikované pelety mají často nižší výhřevnost, větší podíl popele a spálíte jich v kotli víc. I jejich ceny ale klesaly - meziročně o 3 %.

,,Ceny pelet se budou držet na příznivé úrovni také proto, že se očekává navýšení výroby jak u nás, tak u hlavních dodavatelů pelet pro západní Evropu - z USA a Kanady. Do budoucna se předpokládá, že bude pelet dokonce nadbytek," dodává k trendům na trhu Ing. Vladimír Stupavský z Klastru Česká peleta, který sdružuje české výrobce pelet, briket, kotlů a kamen na biomasu.

Jak topit peletami co nejvýhodněji?

Snaha ušetřit na peletách, které nejsou certifikované, se nemusí vyplatit. Mnohem výhodnější je zařídit si dostatečné prostory pro skladování pelet na celou topnou sezónu a využít sezónních slev a nakupovat na jaře.

Pro všechny české prodejce platí, že ceny jsou na jaře nejnižší. Letos klesly po sezóně o rekordních 15 - 20 % a totéž lze očekávat i v příštím roce. Včasný nákup vám ušetří až 1 000 Kč na tuně, což odpovídá u průměrného rodinného domu úspoře 5 000 Kč za sezónu.

Srovnání s jinými zdroji tepla

Regulovaná část ceny elektřiny se sníží pro příští rok asi o 1,2 %, ovšem elektřina stále zůstává jedním z nejdražších možných zdrojů tepla. Cena plynu se v roce 2015 zvýší o 1,2 až 4,8 % (regulovaná část se zvýší o 7,4 %, ta tvoří 23 % celkové ceny plynu). A teplárny? Ty ohlásily pro rok 2015 zachování nebo růst ceny v rozmezí 3 - 5 % (nejvíce zdraží dosud nejlevnější teplárny, které topí hnědým uhlím).

Všestranné výhody peletového vytápění

Do rozhodování o přechodu na vytápění peletami vstupují vedle ekonomického hlediska obvykle také kritéria komfortu a ekologie.

Pelety jsou nejčistším způsobem, jak vytápět své domovy tuhými palivy. Hodnoty emisí jsou mezi ostatními tuhými palivy na nejnižší úrovni a řada modelů peletových kotlů se proto umisťuje v nejvyšších emisních třídách. Podle zákona o ochraně ovzduší bude možné již brzy používat jen kotle ve 3. a vyšší emisní třídě, peletové kotle obvykle splňují dokonce 5. emisní třídu, a patří tak ke špičkám ve vytápění.

Komfort odlišuje pelety od tradičního vytápění dřevem - standardizované, malé slisované válečky čistého dřeva umožňují plnou automatizaci, která poskytuje komfort srovnatelný s plynovým vytápěním - automatický kotel nebo kamna můžete zapnout přes SMS, kotel se sám zapaluje, teplotu ovládáte termostatem z obývací části domu a pelety si kotel přikládá ze zásobníku sám.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů