Úterý, 19. března 2024

Sanace skládky německého odpadu v Bulovce se protahuje

Sanace nelegální skládky německého odpadu v Bulovce na Liberecku se protahuje.

Sanace skládky německého odpadu v Bulovce se protahuje

Loni v zimě se podařilo zlikvidovat zhruba polovinu, odvoz 4500 tun odpadu do spalovny zaplatili tehdy Němci. Dokončení už má být podle dohody v režii Libereckého kraje. Původně se počítalo, že do poloviny příštího roku bude hotovo, likvidace se ale zřejmě protáhne až do příští zimy. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

Do zemědělského areálu v Bulovce - Arnolticích byly na přelomu let 2005 a 2006 dovezeny tisíce tun plastů, textilu s příměsí použité obuvi a koberců původem z Německa. Údajně měly být znovu využity, zpracováno a využito však bylo podle odhadů jen něco málo přes 500 tun textilu a plastů. Ve čtyřech objektech a na volném prostranství zůstalo uskladněno téměř 9000 tun odpadu. První etapa likvidace podle Jadrného ukázala, že odpad je v takovém stavu, že už není možné ho vytřídit a znovu využít.

"Materiál je navíc v takovém stupni degradace, že jeho likvidace je nutná, protože by mohl být hrozbou pro životní prostředí," zdůraznil. Na skládce zbyla ještě polovina odpadu, ne všechen může jít ale do spalovny, část bude nutné odvést na skládku. "Materiál už je vytříděný, je možné, že na skládku ho bude možné odvést už na jaře či v létě příštího roku," řekl Jadrný. Zbytek určený pro spalovnu ale bude muset počkat do zimy, kdy je spalovna schopna ho spálit, v létě je to z kapacitních důvodů nereálné.

"Pro nás je teď rozhodující financování, i když máme v rezervě peníze na sanaci skládky připraveny, chci přednostně využít evropských či státních peněz," vysvětlil Jadrný. Evropské programy podle něj ale s dotacemi na likvidaci starých ekologických zátěží nepočítají a ani v novém programovacím období tam na to peníze nebudou. "Ministerstvo životního prostředí ale připravuje program, z něhož by se peníze na sanaci daly čerpat," řekl Jadrný. Na tento program chce proto počkat.

Liberecký kraj není jediný, komu by mohly dotace od MŽP pomoci se sanací starého znečištění. "V zemi je zmapováno kolem 830 starých ekologických zátěží, my jich máme 41," vysvětlil Jadrný. Odhaduje se ale podle něj, že znečištěných míst může být víc, zejména v areálech zaniklých továren. "Ne všechny máme zmapovány," dodal. Problémem podle Jadrného je, že znečištění často není na obecních či krajských pozemcích, ale na soukromých, a v případě dotace by se tak mohlo jednat o veřejnou podporu. "To je třeba v programu dořešit," dodal Jadrný.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů