Pátek, 19. dubna 2024

Moravskoslezský kraj rozdělí 34,5 milionu Kč na životní prostředí

Moravskoslezský kraj rozdělí 34,5 milionu Kč na životní prostředí

Moravskoslezský kraj v příštím roce rozdělí na dotačních programech v oblasti životního prostředí 34,5 milionu korun. Žadatelé mohou získat příspěvek na hospodaření v lesích, menší vodohospodářské stavby i dobrovolné aktivity v oblasti udržitelného rozvoje, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

O dotace mohou žádat nejen města a obce či organizace, ale i samotní obyvatelé. "Dotačními programy chceme podpořit především subjekty, které se angažují a jsou aktivní v environmentální výchově, také města a obce, aby mohly například rekonstruovat kanalizaci, postavit čistírny odpadních vod, úpravny pitné vody a další, přičemž největší podíl je určen na podporu hospodaření v lesích," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a životní prostředí Daniel Havlík (ČSSD).

Do lesního hospodářství bude směřovat 18 milionů korun, tedy více než polovina dotačních prostředků. Program je určen vlastníkům, nájemcům a podnájemcům lesů, kteří hospodaří v regionu a pečují hlavně o menší lesy. O dotaci je možné žádat od počátku roku až do konce června.

Na podporu výstavby a rekonstrukci kanalizací, čistíren odpadních vod, vodovodních sítí a úpraven pitné vody je připraveno 15 milionů korun. Žádosti o dotace musí být podány do 14. ledna 2015.

Na projekty v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Moravskoslezském kraji kraj v příštím roce vyčlenil 1,5 milionu korun. Také tyto žádosti musí být podány nejpozději do poloviny ledna příštího roku. Podrobné informace k dotačním programům najdou zájemci na elektronické úřední desce krajského úřadu v sekci dotace - vyhlášené dotační programy.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů