Sobota, 20. dubna 2024

Vánoční nákupy v zeleném vydání

Vánoční nákupy v zeleném vydání

Pro většinu z nás jsou Vánoce spojeny kromě jiných rituálů samozřejmě s vánočními dárky, kterými obdarováváme své blízké. Přitom zároveň tušíme, že přepych a plýtvání ,,není zadarmo", ale že tyto dárky nemusí nutně znamenat drancování přírody ani naší peněženky. Máme řadu možností, jak pořídit takové dárky, které znamenají menší nebo žádnou zátěž pro životní prostředí, případně které mohou pomoci a udělat radost i jiným. Je to však i otázka rodinných zvyklostí a ochoty je měnit.

Přinášíme vám několik tipů na Vánoce šetrnější jak k přírodě, tak k vám samotným a mnohdy i k vaší peněžence.

Dejme si letos předsevzetí už před Vánoci a slibme sami sobě i svým blízkým více času a pozornosti sobě navzájem a méně výběru nadbytečných dárků, dekorací a jiných zbytečností. Méně času uprostřed spěchajících davů a více času v kruhu svých blízkých, těch, na kterých nám skutečně záleží.

Obrázek vánočních stromů, kreslil R. Pospíšil

Kam s ním?

Ani ve vánočním období bychom se neměli nechat strhnout davem a rezignovat na environmentálně šetrné chování. Vánoce jsou svátky klidu, míru, ale ve zvýšené míře také nákupů. Abychom vánočními nákupy nevytvořili také velké množství odpadů, je potřeba si vše trošku rozmyslet. První krok se dá udělat ještě před návštěvou obchodu (pokud předem neusoudíme,že vlastně není potřeba) tím, že si z domu s sebou do obchodu vezmeme síťovku nebo plátěnou tašku a přibalíme i staré igelitové sáčky. Vlastní taška nám ušetří koupi nové igelitky a tím i životní prostředí. Stejně tak není nutné o Vánocích rezignovat na třídění odpadů. Pokud jsme obdrželi dárky v podobě nového oblečení, není nic jednoduššího než to staré poslat tam, kde ještě dobře poslouží - třeba ho nabídnout známým, darovat do různých charitativních sbírek nebo odnést do nadačního obchůdku Veronica.

Co darovat

Darujte ostatním svůj čas, pozornost či práci (např. v podobě poukazu na hlídání dětí nebo budoucí libovolné výpomoci). Nejkrásnějšími dárky jsou zážitky, na které budete rádi vzpomínat. Udělejte si čas na lidi, které máte rádi, naplánujte společnou dovolenou, naučte své blízké běžkovat, pošlete tatínka na koncert, maminku na masáž, partnerovi či partnerce nadělte kurz, po kterém touží. Věnovat lze desítky typů permanentek, vstupenek či poukázek: do divadla, na koncert, do kina, na bazén, na jízdy na koni, putování za vínem, masáže, výlet po Baťově kanálu či jiných cestách. Předplatit je možné blízkým také nákupy v prodejnách zdravé výživy či nákup fairtradového zboží. Darováním některých ze slevových karet na vlak podpoříte k přírodě šetrnější cestování.

Darovat můžete také různé k přírodě šetrné nebo charitativní dary. Potěšte své blízké příspěvkem na výkup pozemků a navrácení přírody do míst, odkud byla dříve vytlačena (ČSOP), nebo přímo kusem lesa v Bílých Karpatech. Darovat můžete i část mokřadní louky na Vysočině. Můžete zajít ještě dál a darovat kus deštného pralesa v jednom z vámi vybraných států Jižní Ameriky. Je-li pro vás kus lesa nebo louky příliš abstraktní, můžete svým blízkým darovat konkrétní strom v jedlobukovém lese na východě Slovenska. Milovníci zvířat mohou podpořit blízký útulek, adoptovat si ohroženou břehuli nebo pomoci s ochranou velkých šelem v Česku finančním příspěvkem, svou účastí při monitoringu nebo koupí "šelmího obrázku". Některé útulky, jako například SOS kočky Hodonín, nabízejí možnost adopce kočky na dálku. Svou podporu můžete také směřovat i k exotičtějším druhům zvířat.

Můžete také uvažovat o podpoře nějakého ústavu sociální péče, například Hospice u svaté Alžběty, nebo o pomoci dětem v zahraničí formou adopce na dálku. Skvělý je i projekt Člověka v tísni skutečný dárek, jehož prostřednictvím můžete chudým lidem v Africe věnovat například kozu, šicí stroj či kanystry na vodu. Velmi potřebným darem je aktuálně podpora lidí zasažených ebolou. Více čtěte prosím na:http://www.veronica.cz/?id=270

ZDROJ: Veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů