Pátek, 29. března 2024

Summit OSN přijal pouze základy pro smlouvu o ochraně klimatu

Summit OSN přijal pouze základy pro smlouvu o ochraně klimatu

Skoro 200 zemí se na klimatickém summitu OSN v Limě po zdlouhavém vyjednávání shodlo pouze na základních bodech pro budoucí smlouvu o ochraně ovzduší. Jednání, které mělo skončit v pátek a nakonec se protáhlo až do dnešního rána SEČ, hrozil krach kvůli nepřekonatelným rozdílům mezi stanovisky chudších a bohatých zemích. O zásadních bodech příští klimatické smlouvy se bude jednat teprve koncem příštího roku na summitu v Paříži.

Podle nynější dohody jednotlivé země začátkem příštího roku předloží své plány ohledně toho, jak se chtějí podílet na boji proti globálnímu oteplování. V textu se ovšem uvádí, že jejich závazky "mohou" a ne že "musejí" být nějakým způsobem vyčíslitelné, píše agentura AP.

Ekologické organizace upozorňují, že dohodnutá kritéria nejsou natolik konkrétní, aby šly navržené závazky jednotlivých zemí porovnat. "Text smlouvy je opravdu hodně slabý," podotkl Sam Smith ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Současný obsah dohody uklidnil rozvíjející se země, mezi nimi i Čínu a Indii, které protestovaly proti předchozímu návrhu. Obávaly se, že pokud by byl přijat, znamenalo by to pro jejich hospodářství neúnosnou zátěž v porovnání s příspěvkem bohatých zemí k řešení následků změn ovzduší.

Jejich obavy podle informací britské BBC uklidnila formulace, že země mají "společnou, nicméně různou odpovědnost".

"Máme, co jsme chtěli," citovala agentura Reuters indického ministra životního prostředí Prakaš Džavedekar.

Spory provázející summit jen odrážely dlouhodobě nevyřešenou otázku, jak rozdělit náklady na zmírňování následků klimatických změn. Za nimi podle většiny vědců stojí lidská činnost: zejména spalování ropy, uhlí a zemní plyn. Odborníci upozorňují, že dopady globální změny klimatu jsou citelné už nyní. Stoupá hladina moří, přibývá extrémnějších veder a neobvyklých výkyvů počasí způsobujících někde záplavy a jinde zase sucho.

Největšími znečišťovateli ovzduší byly tradičně západní země. Nicméně v současnosti nejvíce emisí oxidu uhličitého vypouštějí chudší státy, jež se snaží rozvinout své hospodářství a vyvést miliony lidí z chudoby.

Nová klimatická dohoda má koncem příštího roku v Paříži nahradit Kjótský protokol, který se například na Čínu, Indii a další rozvíjející se země nevztahoval a USA jej nepodepsaly. Má mít výrazně širší dopad.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů