Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Strana zelených je znepokojena obsahem vládního Plánu odpadového hospodářství a považuje jej za obrovský krok zpět. Návrh ministra Brabce snižuje cíl pro recyklaci z dosavadních 50 % na 35 % do roku 2024. Evropská komise přitom plánuje 70 % za 15 let. Vzhledem k tomu, že vláda projednávání odložila na příští týden, budou zelení proces i nadále sledovat. SZ vyzývá vládu, aby se chovala jako moderní kabinet ve 21. století, který odpad v prvé řadě recykluje. Zelení nesouhlasí se zvyšováním podílu energetického využívání odpadu na úkor recyklace.

Ukrajina si zajistila 300 milionů eur (8,3 miliardy Kč) na modernizaci svého úseku tranzitního plynovodu, kterým proudí zemní plyn z Ruska do EU. Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) včera poskytla Ukrajině 150 milionů eur na opravu potrubí, a přidala se tak k Evropské investiční bance, která přislíbila stejnou částku již začátkem tohoto měsíce. EBRD rovněž uvedla, že zvažuje i financování nákupu plynu.

Dánsko a Grónsko, které je autonomní součástí Dánska, si činí nárok na větší území v Arktidě, včetně severního pólu. Usilují o území, které je dvacetkrát větší než rozloha samotného Dánska. Žádost o přidělení území podaly u komise OSN pro vymezení kontinentálního šelfu. Chtějí tak dosáhnout rozšíření svého podmořského území v Arktidě i za vzdálenost standardních 200 námořních mil od základních linií pobřežního moře.

Státní podnik Lesy České republiky hodlá obnovit až polovinu svého vozového parku, čítajícího téměř 800 osobních aut. Na nákup vozů různých tříd podnik vypíše pět soutěží v celkové předpokládané hodnotě 169 milionů korun bez DPH. Jednotlivé tendry se budou týkat osobních automobilů nižší třídy a střední třídy, terénních automobilů nižší třídy a střední třídy a terénních automobilů pick-up.

Soud zamítl žalobu AVE CZ, která žalovala rozhodnutí ministerstva životního prostředí To na jaře zamítlo žádost firmy o vydání integrovaného povolení na modernizaci a znovuotevření spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic. Firma se může snažit obnovení spalovny znovu prosadit ještě standardní cestou stavebního povolení. Obec Rybitví chystá změnu územního plánu, který jí umožní zabránit vydání stavebního povolení z pozice účastníka řízení.

Karlovy Vary budou hledat novou firmu na svoz a likvidaci odpadu. Dosud pro město tyto služby zajišťují dvě firmy. Zástupci města doufají, že přechodem k jedné firmě ušetří za svozy odpadů. Před volbami slibovalo snížení ceny za svoz hnutí Ano, sdružení Karlovaci dokonce svozy zdarma. Nyní hledají způsob, jak své sliby naplnit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů