Pátek, 29. března 2024

Thermopylské a jiné léčivé prameny v Řecku

Thermopylské a jiné léčivé prameny v Řecku

Herkules zde znovu nabíral síly, nejslavnější lékař starověku Hippokratés chválil jejich blahodárné účinky. Vyznavači stovek termálních pramenů vyvěrajících v Řecku jsou přesvědčeni o tom, že pravidelné omývání v těchto zřídlech působí příznivě na organismus.

Pan Evangelos už dlouho nenavštívil lékaře. Šedesátník má vlastní recept na detoxifikaci organismu, úpravu krevního tlaku, pročištění krve, uvolnění svalstva, okysličení těla, posílení kostí, zklidnění nervů a dokonce i vybělení zubů. Magický lék vyvěrá z hory ve středním Řecku, nedaleko města Thermopyly, řítí se ze skály, přelévá se od jedné nádrže po druhou a stéká k moři zanechávaje ze sebou sirný zápach a mraky páry.
Evangelos si dopřávál 300 koupelí ročně, voda má mezi 30 a 40 stupni Celsia. A není sám.
Abyste se dostali na místo, musíte projet kolem opuštěné čerpací stanice, dešifrovat nečitelné značení, minout 20 let zavřený hotel, převléci se v autě a přejít kývající se můstek. Vstup je však zdarma v kteroukoli hodinu.
Žádná cedule tu ovšem nevysvětluje, že thermopylský pramen je jedním z nejstarších, o němž píší starověcí historici, že se tu podle mytologie osvěžoval mezi svými dvanácti úkoly Hérakles, nebo že tu byla svedena slavná bitva řeckých vojáků proti vojsku perského krále Xerxa I. a nakonec i novozélandsko-britsko-řeckých jednotek proti německým vojskům.
Thermopyly totiž nejsou jediným termálním zřídlem. Tektonická a vulkanická aktivita v Řecku obohatila zemi asi o 700 termálních pramenů s léčivými účinky. Jen necelou stovku z nich lidé využívají. Mnoho těchto zřídel je volně přístupných, leží ve volné přírodě nebo je jejich okolí jen minimálně upraveno. A to dokonce i na tak turisty oblíbených ostrovech, jako jsou Santorini, Kos nebo Mylos. Časy se však mění. "Řecko vynalezlo léčbu termálními prameny před tisíci lety. Ještě v období před Kristem byla zřídla místem, kde se lidé setkávali, jak za léčebnými, tak náboženskými i společenskými účely," vysvětluje profesor hydrogeologie na soluňské univerzitě Zisis Aggelidis.Hippokratés (460-377 př. n. l.), zakladatel moderního lékařství, byl prvním, kdo studoval účinky hydroterapie. V moderní době se zrodila některá známá lázeňská města, jako je Loutraki nedaleko Korintu, nebo Edipsos na ostrově Euboia.


V posledních pěti letech však kvůli ekonomické krizi poklesl počet návštěvníků lázní, zejména proto, že pobyty už nehradí pojišťovna.

Aby obce přilákaly investory studují nedávno přijatý předpis Evropské unie, podle něhož lze platit léčbu v zahraničí. V rámci rozsáhlého privatizačního programu bylo dáno do prodeje několik řeckých termálních zdrojů.

ZDROJ: ČTK,www.cestovani.doktorka.cz, upraveno, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů