Čtvrtek, 28. března 2024

Pražská zoo letos odevzdala 11 tisíc starých mobilů, přispěla tím na ochranu goril

Ochrana kamerunské rezervace a goril nížinných. To je hlavním cílem projektu ,,Přineste starý mobil - podpořte strážce pralesa"..

Pražská zoo letos odevzdala 11 tisíc starých mobilů, přispěla tím na ochranu goril

Na něm se již čtvrtým rokem společně podílí společnost REMA a Zoo Praha. Právě ta za letošní rok vysbírala 11 tisíc mobilních telefonů, ze kterých bude putovat více než 110 tisíc korun na vybavení pro strážce biosférické rezervace Dja. Kromě zoologických zahrad se do projektu zapojuje stále více lidí, ale i například škol.

Do projektu s názvem ,,Přineste starý mobil - podpořte strážce pralesa" je v současnosti zapojeno již 15 zoologických zahrad v České republice. Jen Zoo Praha, která je lídrem projektu, letos odevzdala přes 11 tisíc mobilních telefonů. Smyslem projektu je nasbírat co nejvíce vysloužilých mobilních přístrojů. Při jejich výrobě se totiž používá africká ruda koltan, jejíž těžbou dochází k ničení životního prostředí pralesních druhů zvířat. ,,Vzácné gorily nížinné jsou tak ohrožovány těžbou rudy a z něj získáním tantalu, který se využívá k výrobě miniaturních kondenzátorů. Tyto kondenzátory se pak používají při výrobě mobilních telefonů a dalších elektronických zařízení," řekl David Vandrovec ze skupiny REMA, která se zabývá zpětným odběrem elektrozařízení a baterií. ,,Rozhodli jsme se proto, že za každý mobilní telefon odevzdaný v rámci projektu, přispějeme částkou 10 Kč na pořízení vybavení pro strážce kamerunské biosférické rezervace Dja, kteří gorily ochraňují," dodal Vandrovec s tím, že recyklací tantalu obsaženého v mobilních telefonech se navíc sníží spotřeba jeho primární těžby.

V rámci projektu byly během celého roku připraveny různé soutěže pro školy a děti. Letos byla připravena velká tříetapová hra s názvem ,,Staň se strážcem pralesa". Od začátku dubna do konce října tak dětské kolektivy soutěžily v několika úkolech. Cílem první etapy, která probíhala od dubna do června, bylo nasbírat co nejvíce vysloužilých mobilních telefonů. Druhá etapa, která startovala koncem června, probíhala zase v podobě interaktivní hry na portálu Alik.cz. ,,Dětem se celkem podařilo nasbírat 5 588 kusů. Na ochranu goril tak v rámci první a druhé etapy poputovalo více jak 55 tisíc korun," sdělil Vít Kahle, vedoucí oddělení marketingu a PR, Zoo Praha a dodal, že v poslední etapě se podařilo sebrat celkem 541 starých mobilů.

Projekt ,,Přineste starý mobil - podpořte strážce pralesa" v Česku funguje již čtvrtým rokem. Každoročně je vybráno několik tisíc starých mobilních telefonů, díky kterým putují do Afriky desítky tisíc korun. ,,Za poslední tři roky jsme vysbírali téměř 20 tisíc mobilních telefonů. Na ochranu goril nížinných jsme tak přispěli částkou necelých 200 tisíc korun," upřesnil David Vandrovec s tím, že v roce 2015 bude projekt a další doprovodné hry i nadále pokračovat. ,,Návštěvníci zoo mohou například využít akci Happy Mondays, díky které mají možnost ti, kteří donesou starý mobil, získat vstup za 1 korunu. Akce platí vždy v pondělky ve vybraných měsících," uzavřel Vít Kahle.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů