Čtvrtek, 25. dubna 2024

Češi odstraňují ekologické zátěže v Mongolsku

Češi odstraňují ekologické zátěže v Mongolsku

Češi předávají know-how v oblasti odstraňování ekologických zátěží v Mongolsku a budují databázi kontaminovaných míst. Projekt realizovaný Českou republikou prostřednictvím České rozvojové agentury v rámci Programu zahraniční rozvojové spolupráce s Mongolskem s názvem "Přenos know-how v přístupu k odstraňování ekologických zátěží" má hlavní cíl předat specifické zkušenosti českých expertů v oblasti odstraňování ekologických zátěží způsobených činností člověka Projekt byl zahájen v říjnu 2013 a bude dokončen na přelomu roku 2014 a 2015. Hlavním partnerem na mongolské straně je Ministerstvo životního prostředí a zeleného rozvoje.

V rámci projektu jsou zpracovány metodické příručky a popisy postupů řešení různých úkolů v oblasti činností spojených s odstraňováním ekologických zátěží. Byl proveden předběžný průzkum vybraných kontaminovaných míst v Ulánbátaru a jeho okolí - provincie (aimag) Tuv, v severní oblasti Mongolska - aimagy Darchan-Uul, Orchon, Bulgan, Selenge a v jihovýchodní části Mongolska - aimag Dornogovi.

Na základě průzkumu budou doporučeny prioritní lokality pro podrobnější průzkumné práce a následnou sanaci. Čeští experti také doporučí změny v mongolské legislativě a zprovozní databázi poskytující informace o kontaminovaných lokalitách v zemi. Nedílnou součástí projektu je intenzivní školení zástupců Ministerstva životního prostředí a zeleného rozvoje, zejména členové rady pro chemické látky, dále Centra pro environmentální informace a odpovědných úřadů jednotlivých provincií po celém Mongolsku.

Projekt navazuje na dlouhodobou spolupráci České republiky s Mongolskem mimo jiné v oblasti rozvojových projektů. Sektorové téma zásobování pitnou vodou a sanitace je jednou z prioritních oblastí podpory ze strany České republiky. Finanční objem podpory tohoto projektu z prostředků vlády České republiky na zahraniční rozvojovou spolupráci činí přibližně 436 tis EUR.

Realizátorem projektu je konsorcium českých firem GEOMIN s. r. o. a DEKONTA, a.s., které mají s řešením dané problematiky rozsáhlé zkušenosti a v Mongolsku již delší dobu rozvíjí své aktivity.

Na základě získaných dat se předpokládá v letech 2015 - 2017 realizace návazného projektu zaměřeného na průzkum vybraných lokalit a vzorové sanační aktivity, které představí vhodné sanační techniky pro nejčastější typy ekologických zátěží vyskytujících se v Mongolsku.

Více na: http://pm16.webnode.cz/

Kontakt:

Mgr. Hana Čermáková

Dekonta, a.s.

Tel.: 724 507 643

ZDROJ:www.protext.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů