Sobota, 20. dubna 2024

Brno: 2015 - nové tramvaje, nové plynové autobusy

Brno: 2015 - nové tramvaje, nové plynové autobusy

Téměř všechny autobusy budou bezbariérové

Symbol vozíčku v jízdních řádech brněnské MHD je důležitý nejen pro vozíčkáře. Nízkopodlažní spoje vyhledávají třeba i rodiče s kočárky nebo starší lidé.

A zatímco v roce 2011 jezdilo po Brně 39 procent bezbariérových autobusů, ke konci roku 2015 jejich poměr dosáhne téměř 90 procent. Nízkopodlažní je nyní i každá druhá tramvaj na lince 1.

Na nárůstu počtu žádaných bezbariérových spojů se podílí i pořízení nových autobusů na stlačený zemní plyn. V polovině roku 2015 jich bude mít Dopravní podnik města Brna ve svém vozovém parku rovnou stovku, což je třetina všech autobusů.

Tyto vozy šetří peníze i životní prostředí. ,,Sto plynových autobusů za dobu své životnosti, tedy 12 let, ušetří na pohonných hmotách 250 milionů korun," řekl provozní ředitel DPMB Jiří Valníček.

Přibudou také nové tramvaje. Vedení města Brna se podařilo vyjednat řešení sporu se společností Škoda Transportation, který se táhne od roku 2007. Město tak nebude muset uhradit částku 133 milionů korun, kterou společnost požadovala od DPMB za nákupy nových tramvají v letech 2008 až 2011.

Tato částka zahrnovala již zažalované nároky na navýšení kupní smlouvy za dodávky roku 2008 a 2009, nezažalované nároky na navýšení kupní ceny za dodávky roku 2011, doplatek DPH za rok 2008 a podobně.

Smírné řešení spočívá v tom, že Škoda Transportation nebude za roky 2008-2011 požadovat žádné navýšení. Dopravní podnik města Brna naproti tomu odebere během příštích dvou let 16 tramvají 13T (design tramvaje navrhla firma Porsche Design Group, dceřiná společnost automobilky Porsche) za cenu 60 milionů korun bez DPH.

Pokud pak Brno objedná další čtyři tramvaje, bude celková cena snížena a město ušetří na dodávce 20 tramvají dalších asi 32 milionů korun.

,,Myslím, že smírčí řešení je dobrým signálem pro obě strany. Brno si díky rychlému řešení obnoví za velmi příznivých ekonomických podmínek pozici dobrého partnera s důležitým výrobcem tramvají," uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

Přehled všech změn v brněnské městské hromadné dopravě najdete na webu www.dpmb.cz .

ZDROJ: brno.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů