Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jihlava provozuje knihu hříchů

Jihlava provozuje knihu hříchů

Magistrát města Jihlavy otevřel již téměř před rokem pro veřejnost tzv. knihu hříchů, do které mohou lidé jednoduše vložit informace o výskytu černé skládky.

Každý, kdo najde odpad na černé skládce, vyplní na internetu formulář s mapkou, může přidat i fotografii. Přístup do aplikace je na adrese www.odpadyjihlavy.cz, nebo z webu města přes odkaz odpady.

kniha-hrichu.jpg

Dosud byla aplikace vytvořená magistrátními informatiky přístupná jen pro úřad a městskou policii. Za rok se prostřednictvím knihy hříchů zaznamenaly a uklidily více než 2000!! černých skládek, na kterých leželo celkem 150 tun odpadu. Za jejich úklid město zaplatilo 230 tisíc korun. Za založení černé skládky hrozí fyzickým osobám pokuta padesát tisíc korun, právnickým osobám dokonce 200 tisíc korun.
Součástí aktivit radnice proti černým skládkám je i intenzivnější kontrola nakládání se stavební sutí. Její likvidaci musí mít stavebníci podle zákona doloženu, úřad se bude zajímat o reálné naplňování předpisu.

ZDROJ: www.vysocina-news.cz, kráceno, upraveno
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů