Úterý, 19. března 2024

Indie chce investovat 100 miliard dolarů do solárních zdrojů

Indie chce investovat 100 miliard dolarů do solárních zdrojů

Indie chce v příštích sedmi letech investovat až 100 miliard dolarů (asi 2,3 bilionu Kč) do výstavby nových solárních zdrojů energie a dosáhnout toho, aby energie ze slunce tvořila deset procent produkované elektřiny. Podle agentury Reuters s tím počítá vláda premiéra Naréndry Módího. V současné době solární zdroje dodávají v Indii méně než jedno procento celkové výroby elektřiny.

Větší využívání obnovitelných zdrojů je jedním z cílů nového indického premiéra. Už dříve země avizovala, že během pěti let investuje 100 miliard dolarů do všech obnovitelných zdrojů - celkem dvě třetiny z této částky měly jít do větrných elektráren. Nyní ministerstvo pro novou a obnovitelnou energetiku na Módího popud stanovilo ještě ambicióznější cíl a chce se více zaměřit na energii ze slunce.

Do roku 2022 tak dostanou šanci například investoři z Číny, Japonska a Německa, kteří mají pomoci zvýšit solární energetickou kapacitu země celkem třiatřicetkrát, na celkových 100.000 megawatt.

Indie se v energetické oblasti spoléhá zejména na uhelné elektrárny. Kvůli chaotickým dodávkám surovin ale často dochází k výpadkům v produkci, což poškozuje hlavně průmysl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů