Úterý, 23. dubna 2024

Nebezpečí metanu při vstupu do čerpací jímky odpadních vod

Nebezpečí metanu při vstupu do čerpací jímky odpadních vod

Za jakých podmínek je možný vstup do čerpací jímky odpadních vod (manipulace s armaturami), pokud je zde nebezpečí přítomnosti metanu? Jaké předpisy se k tomu vztahují?

Na dotaz odpověděl Mgr. Petr Lebenhart.
Upozorňuji, že moje odpověď se týká expozice metanu a nedostatku kyslíku, ale netýká se dalších omezení z hlediska BOZP, např. jištění jinou osobou atd. Rizikem může být jednak možnost výbuchu směsi metanu se vzduchem, dále vysoká koncentrace metanu může způsobit vytlačení kyslíku a projevy dušení. Snížení koncentrace kyslíku, kdy ještě nejsou zřetelné dechové příznaky nedostatku kyslíku, může vést ke snížení pozornosti, schopnosti jasného uvažování a přesnosti při provádění obtížnějších výkonů. Pro určité činnosti by tedy mohla snížená koncentrace kyslíku vést k riziku pro bezpečnost práce. Bude se zřejmě jednat zejména o zajištění nevýbušnosti s ohledem na koncentraci metanu a dostatku kyslíku v ovzduší. Vyhodnocení rizik, plynoucích z práce, je povinností zaměstnavatele.
Nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci hygienické limity (PEL a NPK-P) pro metan nestanovuje. Koncentrace kyslíku pro ovzduší pracovišť je dána pouze vyhláškou č. 288/2003 Sb., která stanovuje práce a pracoviště, které jsou zakázány těhotným ženám, kojícím ženám, matkám do konce devátého měsíce po porodu a mladistvým. Tato vyhláška zakazuje pro těhotné ženy, matky do konce devátého měsíce po porodu a mladistvé práce v prostředí, v němž je koncentrace kyslíku nižší než 20 % objemových.

Povolenou koncentraci metanu a minimální koncentraci kyslíku v důlním ovzduší stanovují báňské předpisy - vyhláška Českého báňského úřadu č. 22/1989 o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a bezpečnosti provozu při hornické činnosti a při činnosti prováděné hornickým způsobem v podzemí, dále i vyhláška ČBÚ č. 55/1996.

Zdroj: BOZPinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů