Pátek, 29. března 2024

Turecko dláždí cestu pro svou první jadernou elektrárnu

Turecko dláždí cestu pro svou první jadernou elektrárnu

Turecké Ministerstvo životního prostředí a územního plánování schválilo Environmentální posudkovou zprávu (CED), vztahující se k turecké první jaderné elektrárně, uvedly zpravodajské agentury v pondělí.

Ilustrační obrázekCED obsahuje 3 000 detailních stran ohledně jaderné elektrárny v Akkuyu, jejíž reaktor má být postaven na začátku roku 2016 ve středomořské provincii Mersin. Elektárna, u které se očekává, že její náklady vystoupají na 20 miliard USD, bude postavena a provozována ruským státem řízeným energetickým podnikem Rosatom, který smlouvu na výstavbu elektrárny podepsal s tureckým Ministerstvem energetiky v roce 2011. Zástupci Rosatomu uvedli, že elektrárna bude v provozu po dobu 100 let.

Elektárna v Akkuyu je první ze tří jaderných elektráren plánovaných pro výstavbu v Turecku, jejíž pomocí - zvýšením domácí produkce energie se Turecko pokouší snížit její dovoz. Turecko je pro velkou část své spotřeby elektřiny silně závislé na dovozu zemního plynu z Ruska, Íránu a Ázerbájdžánu.

Zpracovalo zahraniční zastoupení CzechTrade v Istanbulu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů