Sobota, 20. dubna 2024

Jak vznikají viklany?

Zeptejte se přírodovědců...

Jak vznikají viklany?

RNDr. Jakub Trubač, Ústav geologie a paleontologie PřF UK

V minulosti se název viklan používal výhradně pro kamenné bloky, jež bylo možno rozkývat. Dnes je mezi viklany řazeno také mnoho útvarů, které jsou pevně spojeny s podložím, i když jen malou plochou.

Za viklan v pravém slova smyslu se považuje útvar vzniklý na daném místě. Nespadají sem tedy přemístěné balvany, přestože se viklají - jako například bludné balvany z dob ledových na území Moravské brány mezi Ostravou a Olomoucí.

Viklany vznikají kombinací procesů chemického a mechanického zvětrávání a následným odnosem nebo uložením rozrušené horniny do řek či do svahů.

Současný výzkum ale zjistil, že významným primárním činitelem, který umožňuje vytvoření podobných skalních útvarů, je - přinejmenším v pískovcích - napětí uvnitř horniny. Jakmile je horninový masiv zatížen, vytváří se v něm pod jeho vlastní vahou mechanické napětí. To působí proti erozi. Pokud je tedy hornina podrobena zvětrávání, je okolní materiál narušován a odnášen rychleji než zatížené jádro. (Podrobnosti uvádí odborný článek Bruthans et al. 2014.)

Další faktor, který může napomoci tvorbě viklanů, je kulovitá odlučnost horniny. Tento fenomén můžeme pozorovat u žulových (granitových) hornin.

Kombinací všech zmíněných činitelů může vzniknout právě viklan, nebo třeba skalní okno, jako je Pravčická brána.

alt: Viklan zvaný Husova kazatelna. Zdroj Wikimedia Commons, autor JAn, licence CC BY-SA 3.0. Viklan zvaný Husova kazatelna. Zdroj Wikimedia Commons, autor JAn, licence CC BY-SA 3.0.

V Čechách jsou viklany časté v žulových skalních útvarech Jizerských hor či v některých oblastech Středočeské pahorkatiny.

Za nejznámější viklan České republiky bývá označována Husova kazatelna v Petrovicích na Sedlčansku. Jiné zajímavé viklany jsou například:

o viklan v Kadově,

o Vrškámen,

o viklan u Rybničné na Karlovarsku,

o viklan u Jesenice na Rakovnicku,

o viklan na Medvědí stezce na Šumavě,

o Bedřichovský viklan nedaleko hory Bouřný v Lužických horách.

Další tipy, kam vyrazit za těmito přírodními památkami, najdete na webech Kudy z nudy nebo Treking.cz.

alt: Viklan blízko vrcholu Jelení stráně v Jizerských horách. Zdroj Wikimedia Commons, autor Lovecz, volné dílo / public domain. Viklan blízko vrcholu Jelení stráně v Jizerských horách. Zdroj Wikimedia Commons, autor Lovecz, volné dílo / public domain.
alt: Viklan v Kadově na Strakonicku. Zdroj Wikimedia Commons, autor Japo, volné dílo / public domain. Viklan v Kadově na Strakonicku. Zdroj Wikimedia Commons, autor Japo, volné dílo / public domain.


Zdroj: https://www.prirodovedci.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů