Čtvrtek, 25. dubna 2024

Senát asi omezí zneužívání odkladného účinku žalob v procesu EIA

Senát asi omezí zneužívání odkladného účinku žalob v procesu EIA

Senát asi omezí možnost zneužívání odkladného účinku žalob v procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Doporučil to dnes senátní výbor pro životní prostředí v rámci novely, která má posílit vliv veřejnosti na povolování staveb. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) s doplněním souhlasil.

Úprava se týká ustanovení, podle něhož mělo mít původně už samotné podání žaloby na povolovací řízení automaticky odkladný účinek na výkon rozhodnutí. Sněmovna ale určila, že o odkladu budou rozhodovat soudy. Senátní výbor na návrh Pavla Eyberta (ODS) a Radko Martínka (ČSSD) doporučil dát soudům právo žalobu nepřijmout v případech, když by měla "šikanózní" charakter.

Eybert v této souvislosti poukázal na to, že různá sdružení mohou neustálými a někdy nepodloženými žalobami zabránit realizaci jakéhokoli stavebního záměru. Soudy by o žalobách, které by přijaly, měly rozhodnout do tří měsíců.

Novela má kvůli EU zavést mimo jiné závaznost výsledků řízení o posouzení vlivů na životní prostředí pro navazující územní či stavební řízení, větší informační povinnost dotčených úřadů a konzultativní účast veřejnosti v povolovacích řízeních.

Řadu úprav do vládní předlohy zanesla už Sněmovna. Zjišťovacímu řízení by tak například neměly podléhat všechny záměry rozvoje měst, ale jen ty s rozlohou nad pět hektarů. To odpovídá například zástavbě 50 rodinných domů s rozlohou pozemku 1000 metrů čtverečních. U průmyslových zón by se mělo řízení konat až od 20 hektarů plochy a nikoliv od 3000 metrů čtverečních, jak navrhla vláda.

V případě výstavby skladů stanovila Sněmovna limit na celkovou výměru nad 10.000 metrů čtverečních zastavěné plochy, v případě výstavby obchodních komplexů a nákupních středisek na 6000 metrů čtverečních zastavěné plochy.

Novela je vedle služebního zákona jednou z podmínek, aby Evropská komise podepsala s Českou republikou strategickou Dohodu o partnerství. Tento dokument určuje, jakým způsobem bude Česko čerpat peníze z evropských fondů v novém programovém období 2014 až 2020.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů