Úterý, 19. března 2024

Číslo týdne: 10. Domácí čisté zdroje energie v Německu zaměstnávají 10x víc lidí než uhlí

Číslo týdne: 10. Domácí čisté zdroje energie v Německu zaměstnávají 10x víc lidí než uhlí

V Německu dávají obnovitelné zdroje energie práci pro 360 tisíc lidí. To je více než desetinásobek ve srovnání s uhelným průmyslem, který zaměstnává 34 tisíc pracovníků [1]. Odvětví čisté domácí energie v samotném Německu převyšuje v pracovních místech dvojnásobně i celý sektor od těžby až po výrobu energie z hnědého i černého uhlí Německa, ČR a Polska dohromady (tedy celého uhelného středu Evropy) [1] [2].

Ale i u nás už jsou obnovitelné zdroje větším zaměstnavatelem než těžba a úprava hnědého uhlí. Například větrné turbíny, biomasové výtopny, solární panely či bioplynové stanice zaměstnávají už 14,5 tisíce lidí [2] a předstihují tak hnědé uhlí, které dává práci pro necelých 7 tisíc [2]. I konzervativní Aktualizace státní energetické koncepce ČR počítá s růstem obnovitelných zdrojů i zaměstnanosti, kterou za deset poskytnou, až na 25 tisíc pracovních míst [3].

Další rozvoj čistých zdrojů energie je však v naší zemi zaškrcen. Stát nyní spletí nesmyslných předpisů například brání lidem v instalaci střešních solárních elektráren. Poslanci už naštěstí projednávají vládní novelu zákona, která největší bariéry odstraňuje a zavádí i podporu pro bioplynové stanice.

Vládní novela je dobrý první krok, ale překvapivě nepodporuje nejlevnější obnovitelný zdroj - větrné turbíny. Také solární střechy budou přibývat jen tehdy, bude-li to ekonomicky výhodné, tedy podaří-li se prosadit bezdotační systém net-meteringu [4] či pomůže-li stát s domácí akumulací elektřiny (například pomocí zatím pomalu čerpaného programu Nová zelená úsporám).

Podle výpočtů Deutche Bank přitom už za dva roky nebudou solární elektrárny v 80 procentech případů potřebovat žádnou podporu a elektřina ze Slunce bude stejně nákladná nebo levnější než ta v síti [5]. Ceny solárních panelů totiž neustále padají a ani dočasně levná ropa nedokáže příliš zpomalit zvyšování jejich konkurenceschopnosti.

Zajímavosti ze světa energetiky přinášíme každý týden na webu www.cislotydne.cz

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

,,Obnovitelné zdroje elektřiny v Německu nejenže vedou ve výrobě elektřiny nad hnědým uhlím, ale zaměstnávají také desetinásobně víc lidí než hnědé a černé uhlí dohromady. Ale překvapivě i u nás už čistá domácí energie dává práci více lidem než hnědouhelné doly a úpravny uhlí. A jak to asi bude vypadat, až zde stát přestane tento perspektivní sektor škrtit a bránit domácnostem vyrábět si vlastní elektřinu?"

,,Naštěstí naši poslanci a poslankyně na sklonku minulého roku odhlasovali v prvním čtení novelu zákona, která odstraňuje nesmyslné bariéry pro solární střechy a má podporovat i bioplynové stanice. Zatím však bohužel nepočítá s rozvojem větrných turbín. Pokud jsou politici schopni diskutovat o miliardových dotacích pro miliardáře, aby mohli ještě pár let těžit ztrátové a špinavé uhlí, tak by snad měli automaticky přestat škrtit odvětví, které bude za deset let zaměstnávat i u nás víc lidí než dnes černé a hnědé uhlí dohromady."


Kontakty:

Jiří Koželouh
, programový ředitel Hnutí DUHA, 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace Hnutí DUHA, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů