Čtvrtek, 18. dubna 2024

Další hybridní Porsche a budoucí Mercedes

Další hybridní Porsche a budoucí Mercedes

Bývaly časy, a není tomu tak dávno, kdy byla automobilka Porsche synonymem pro sportovní vůz. To stále bezesporu platí, ale nyní se objevuje nová kategorie automobilů, která nese hrdé logo Zuffenhausenu na kapotě. Jsou to ekologicky zaměřené plug-in hybridy, tedy vozy se spalovacím a elektrickým motorem. V tuto chvíli jsou v nabídce tři modely - hybridní Panamera, Cayenne a extrémně drahý supersport 918 Spyder. Už teď je tak Porsche výrobcem s nejširší nabídkou plug-in hybridních modelů.

A v blízké budoucnosti by měly přibýt další modely. Nejpravděpodobnější je, že se plug-in hybridní řešení objeví třeba u očekávaného sedanu známého zatím pod pracovním názvem Pajun a také u chystaného supersportu s uprostřed uloženým motorem.

To automobilka Mercedes sídlící velmi blízko Porsche už myslí na vzdálenější budoucnost. Na lednové technologické výstavě CES v nevadském Las Vegas odhalila futuristický koncept nazvaný Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion. Pod zvláštním jménem se skrývá vůz s netradičními tvary velikostí přesahující aktuální vlajkovou loď značky, třídu S. Auto je postaveno tak, že se primárně soustředí na automatickou jízdu. Čtyři cestující tak využijí otočné sedačky, které lze i za jízdy uspořádat do konferenční konfigurace, tedy čelem i zády ke směru jízdy.

Model je zajímavým pohledem do budoucnosti. Z hlediska vzhledu ale milovníky klasických aut neuchvátí tak jako nadšence do moderních technologií.

AUTOR: Jan Markovič

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů