Čtvrtek, 28. března 2024

Od nového roku se na STK nevydávají zelené emisní známky

Od nového roku se na STK nevydávají zelené emisní známky

Řidiči absolvující od letošního roku prohlídku ve stanicích technické kontroly (STK) už nedostanou zelenou známku, kterou se na registračních značkách vozidel označovalo absolvování kontroly emisí. Nová vozidla tak mohou mít na značkách pouze červenou značku. Majitelům vozidel, kteří kontroly absolvovali dříve, ale ministerstvo dopravy nedoporučuje staré zelené známky strhávat. Mohli by tím poškodit ostatní znaky registrační značky.

Řidiči však mají nadále povinnost absolvovat obě prohlídky. Je tak nutné s vozidlem nejprve projít stanicí měření emisí, a pokud je vše v pořádku, následně podstoupit i kontrolu technického stavu. Smyslem změny, která vyplývá z novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, je snížení administrativní zátěže a úspory peněz pro STK.

Součástí zákona, který začal platit začátkem ledna, je i zrušení možnosti takzvaných polopřevodů aut, kdy původní majitel vozidlo na registru odhlásí, ale nový jej zaregistrovat nenechá. O rok na leden 2016 bylo odloženo zavedení registračních značek na přání, tedy možnosti vybrat si za úplatu kombinaci znaků na své poznávací značce a zavedení povinného focení aut při kontrolách na STK.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů