Čtvrtek, 28. března 2024

Obce chtějí omezit prodej kovů do sběren, zakázat to ale nemůžou

Obce chtějí omezit prodej kovů do sběren, zakázat to ale nemůžou

Obce nemůžou podle stanoviska ministerstva vnitra zakazovat občanům, aby prodávali kovový šrot do komerčních sběren. Ačkoli některá města zejména v Moravskoslezském kraji ve svých vyhláškách lidem ukládají odevzdávat kovošrot do městských sběrných dvorů, občané mají podle zákona právo se rozhodnout, jak s tímto odpadem naloží. Některé obce ČTK potvrdily, že prodej kovošrotu od nového roku omezují, chtějí se tak bránit proti krádežím kovů.

To, že obce označí ve vyhlášce sběrné dvory jako jediná místa pro odkládání komunálního odpadu, neznamená, že fyzické osoby nemohou prodat kovy do sběrny či výkupny, uvedl Josef Holek z tiskového odboru ministerstva vnitra. "Obce totiž nemají pravomoc stanovit v rámci systému s komunálním odpadem zákazy výkupu kovů do sběren či výkupen formou obecně závazné vyhlášky," řekl ČTK. Určit ale mohou, jak se bude například komunální odpad sbírat, třídit a kam ho mohou občané ukládat.

Například karvinská vyhláška ukládá lidem odevzdávat kovový odpad pouze do sběrného dvora místních technických služeb. Mluvčí Karviné Šárka Swiderová to ale interpretuje ostřeji. "Je tam zákaz pro fyzické osoby odevzdávat komunální odpad do komerčních sběren a stanovení povinnosti jej vozit do sběrného dvora technických služeb. Ten zákaz platí pro fyzické (nikoli právnické) osoby," řekla ČTK. Právě Karviná navrhovala účinnější kontroly sběren, aby dodržovaly výkup podle katalogu zakázaných věcí.

Obce se podle ní musejí bránit rozkrádání majetku za miliony korun. Strážníci prý chodí kontrolovat okolí sběren a mají upozorňovat na novou povinnost. Pokuta je až 30 tisíc, zatím nebyla udělena žádná. V Orlové jsou lidé povinni odkládat komunální odpad bezplatně do typizovaných sběrných nádob a konkrétních sběrných dvorů. Podobně je na tom i Bohumín.

"Vyhláška je upravena tak, aby občané již neměli možnost kovy a papír odevzdávat v komerčních sběrnách a výkupnách. Porušení vyhlášky bude klasifikováno jako přestupek," tvrdí mluvčí Orlové Nataša Cibulková.

Proti takovým výkladům vyhlášek se však ohradilo Sdružení výkupců a zpracovatelů druhotných surovin. Jde o největší spolek v oboru, má téměř 70 členů a jejich společný obrat údajně ročně přesahuje 16 miliard korun.

Právník sdružení Aleš Minařík upozornil, že není možné kohokoliv pokutovat za to, že doveze a odevzdá odpadový kov nebo jinou druhotnou surovinu v komerční sběrně. Pokutovat nelze podle něj ani provozovatele výkupny. I odpadový kov je surovinou a každý občan musí mít dostat možnost ho zpeněžit za tržní cenu, uvedl v reakci.

"Pokud někdo likviduje starý železný plot či starou koupelnu s litinovou vanou a prokáže, že je jeho, není to komunální odpad a může jej odevzdat ve sběrně," reagovala mluvčí Havířova Eva Wojnarová. Nejvíce práce s prokazováním původu šrotu podle ní leží na městských policistech.

Krádeže kovů chce řešit i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Plánuje zřídit speciální tým, který bude spolupracovat se zvláštním daňovým útvarem Kobra. Ministerstvo také slibuje, že od 1. března dostanou lidé za odevzdaný kovošrot zaplaceno pouze bezhotovostně.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů