Pátek, 29. března 2024

Z Mohelky v Jablonci je stoka, stavbě čistírny vod se lidé brání

Z Mohelky v Jablonci je stoka, stavbě čistírny vod se lidé brání

Řeka Mohelka v Jablonci nad Nisou se proměnila ve stoku. Důvodem je vypouštění odpadních vod hlavně z domácností v části Kokonín. Severočeská vodárenská společnost (SVS) tam sice už několik let připravuje výstavbu kanalizace a čistírny odpadních vod, lidé v Kokoníně se tomu ale brání. Teď se obrátili na Krajský soud v Liberci, kde chtějí dosáhnout zrušení změny územního plánu, která výstavbu čistírny umožnila.

"Ta změna územního plánu umožnila nesmyslné setrvávání na umístění čistírny mezi rodinnými domky v Kokoníně, je to politické rozhodnutí. My se domáháme toho, aby soud zařazení změny územního plánu zrušil, aby tam nebyla možnost takové zařízení postavit," řekl dnes ČTK předseda tamního osadního výboru Josef Šikola. V minulosti už se v lokalitě kvůli tomu konalo i referendum o odtržení od Jablonce, bylo ale neplatné kvůli malému zájmu. Pro odtržení se navíc vyslovilo jen 34 účastníků.

Na soud se podle vedoucího právního oddělení magistrátu Jiřího Kučery obrátil vlastník pozemku sousedícího s tím, na němž má vyrůst čistírna, a Občanský spolek Kokonín. "Argumentují mimo jiné tím, že nebyly dodrženy některé normy z oblasti životního prostředí a že jsme se nevypořádali s námitkami, což odmítáme," řekl ČTK Kučera. Radnici je podle něj také podsouváno, že jako akcionář SVS je město v této věci podjato. "I to odmítáme, společnost vznikla v roce 1993, má 453 akcionářů - téměř všechny obce severočeského regionu," dodal právník a upozornil na to, že stěžovatelé napadli změnu územního plánu až tři roky po tom, co byla schválena.

Podle magistrátu počítá s výstavbou čistírny v lokalitě už územní plán z roku 1998. "Onou změnou územního plánu v roce 2011 jsme se jen snažili majitelům domů v sousedství vyjít vstříc a posunuli jsme ji," uvedl primátor Petr Beitl (ODS). Připustil, že se zvažovala i jiná řešení jako vybudování kanalizace do sousedního Rychnova a rekonstrukce tamní čistírny nebo vybudování čerpací stanice, která by splašky přečerpala přes kopec do stoky v Jablonci napojené na čistírnu v Liberci. "Obě řešení by ale byla mnohem náročnější a dražší," vysvětlil.

V Kokoníně žije kolem 1800 lidí, většina tamních domů byla postavena počátkem minulého století, kdy se kanalizace příliš neřešila. Většina domů tak odpadní vody vypouští přímo do nedaleké řeky, a porušují tak zákon. "Hlavně v létě se tam Mohelka mění v páchnoucí stoku, která myslím není důstojná 21. století," poznamenal Beitl. Součástí investice za zhruba 120 milionů korun by měla být výstavba kanalizace, na niž by se napojila většina domů od dolních Maršovic po Kokonín. "Chybějící kanalizace a čistírna navíc brání rozvoji Kokonína, protože územní plán tam vzhledem k plánované čističce nedovoluje vypouštění a čištění odpadních vod u novostaveb řešit jiným způsobem," dodal Beitl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů