Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zelení: nová šéfka plánuje expanzi do regionů

Zelení: nová šéfka plánuje expanzi do regionů

Strana zelených se po 25 letech existence pokusí zbavit nálepky, že neustále jen něčemu brání. "Tím, že jsme se často radikálně stavěli proti něčemu, tak nás lidé začali vnímat jako stranu, která nepřináší nic nového a jen pořád něco blokuje. Musíme nabízet alternativní řešení," uvědomuje si šéfka strany Jana Drápalová.

Ta se stala předsedkyní zelených na víkendovém sjezdu v Brně. Starostka Nového Lískovce, která byla od loňského května po rezignaci Ondřeje Lišky pověřena vedením strany, získala 115 ze 198 hlasů. Její hlavní protikandidát Petr Štěpánek se nakonec stal 1. místopředsedou.

Zřejmě už za rok se ale výrazně změní způsob, jakým je strana vedena. Sjezd totiž schválil i zavedení spolupředsednictví - v jejím čele budou stát vždy muž a žena. Nejprve musí zelení v průběhu roku změnit stanovy a nový tandem si poprvé zvolí příští rok v lednu. Vzorem jsou zelení například z Německa.

Klíčová jsou pro zelené ekologická témata. A například při diskusi o prolomení limitů pro těžbu uhlí na severu Čech se může ukázat, jak Drápalová myslí změnu stylu vážně. Místo demonstrací proto přijde například s návrhy, jak i bez rozšíření těžby zachovat pracovní místa, kterými jeho zastánci argumentují.

Kromě toho bude hlavním cílem zelených expanze strany do celé republiky, zejména s ohledem na krajské volby v příštím roce a volby do sněmovny o rok později. "Budeme po celé zemi hledat aktivní lídry místních iniciativ, kteří by mohli být na našich kandidátkách," plánuje šéfka. Ačkoliv zelení pomýšlejí na návrat do sněmovny, Drápalová tuší, že by skončili v opozici. Například spolupráce s ANO je pro ni teď nepřijatelná. "Jednou z podmínek je, že se promění ve standardní politickou stranu, kde rozhodují delegáti, a ne svrchu jeden diktátor," říká.

Matěj Smlsal
redaktor IHNED.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů