Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo životního prostředí nabízí slibované dotace (nejen) na třídění bioodpadu. SFŽP již přijímá žádosti

Státní fond životního prostředí ode dneška přijímá žádosti o dotace např. na třídění odpadu, zateplování veřejných budov nebo obnovu zeleně v krajině.

Ministerstvo životního prostředí nabízí slibované dotace (nejen) na třídění bioodpadu. SFŽP již přijímá žádosti

Celkově je k dispozici 1,75 mld. korun. Výzva je zacílena na projekty s velmi krátkou dobou realizace s ohledem na ukončení programu koncem roku 2015. Jedná se o poslední výzvu z končícího Operačního programu Životní prostředí 2007-2013.

,,Největší objem prostředků jsme vyčlenili pro třídění odpadů. Vzhledem k nové povinnosti obcí třídit bioodpad a kovy jsem slíbil, že hned na začátku letošního roku vypíšeme výzvy, a tento slib tímto plním. To znamená, že obce mají možnost požádat o dotace na různé druhy kontejnerů, hnědé či šedé popelnice či vybavení pro kompostárny a sběrné dvory. Naším cílem je obcím co nejvíce snížit vstupní náklady na zavedení povinnosti třídit nové komodity a zamezit tak účtování povinnosti třídit bioodpad do poplatků za svoz odpadu občanům. Zároveň ministerstvo nyní objíždí kraje se semináři BIOTOUR 2015, které jsou určené právě starostům. Zástupci obcí se na nich dozvědí, jaký způsob třídění BRKO zvolit v jejich obci, kolik je to bude stát a jak si požádat o dotace. Tyto prostředky jsou výsledkem úspěšného krizového řízení operačního programu v loňském roce," uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

A ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman dodává: ,,Loňská akcelerační opatření nám uvolnila poslední balík prostředků z OPŽP 2007-2013, které lze ještě letos vyčerpat. Garantujeme administraci žádostí v pevných termínech tak, aby se dala stihnout realizace i financování v letošním roce."

Žádosti o podporu budou přijímány od 2. února do 19. března 2015.

V rámci uveřejněné výzvy bude možné podporovat individuální projekty na výstavbu a rekonstrukci zdrojů tepla využívajících OZE, realizaci úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry, projekty na zkvalitnění nakládaní s odpady a dále projekty na zlepšování stavu přírody a krajiny, vč. opatření na stabilizaci a sanaci sesuvů a skalních masivů.

Největší objem finančních prostředků z 64. výzvy ve výši 800 mil. Kč je přidělen opatření na zkvalitnění nakládání s odpady. Konkrétně je možné požádat o podporu na dovybavení obecních systémů třídění odpadů, a to s ohledem na novou právní povinnost povinného třídění biologicky rozložitelných komunálních odpadů a kovů. Dovybavení se týká i nákupu sběrných nádob na biologicky rozložitelný odpad a kovy, dovybavení sběrných dvorů (např. velkoobjemový kontejner či drtička biologicky rozložitelného komunálního odpadu). Na opatření v rámci energetických úspor (prioritní osa 3) je vyčleněno 500 milionů korun. Zbylých 450 milionů korun je alokováno na projekty v prioritní ose 6 - zlepšování stavu přírody a krajiny.

Žádost je možné elektronicky odeslat prostřednictvím informačního systému BENE-FILL od 6 hodin prvního dne lhůty stanovené pro příjem žádostí. Žádost je třeba doručit na příslušná krajská pracoviště SFŽP ČR nebo příslušná regionální pracoviště AOPK ČR (v případě žádostí do prioritní osy 6) do 16 hodin posledního dne lhůty. V případě zaslání žádosti poštou je rozhodující datum a čas doručení a je třeba počítat s přiměřenou časovou rezervou.

Podrobné informace k 64. výzvě OPŽP, vč. harmonogramu administrace žádostí, jsou uveřejněny na webu www.opzp.cz.

Informace k BIOTOUR 2015 najdete zde: www.mzp.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů