Pátek, 29. března 2024

Zdevastovaný areál bývalé Schindlerovy továrny skrývá chemikálie

Zdevastovaný areál bývalé Schindlerovy továrny skrývá chemikálie

Stát se několik let marně snaží, aby nebezpečné chemické látky z areálu bývalé společnosti Vitka Textiles v Brněnci na Svitavsku nezamořily okolí. Továrna, kde na konci války zaměstnával Oskar Schindler židovské pracovníky, podléhá postupné demolici. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) usiluje o to, aby odpady byly řádně zajištěny nebo zlikvidovány. Padly již dvě pokuty za celkem 1,5 milionu, demoliční firma je však nezaplatila a devastace areálu pokračuje, sdělila dnes ČTK mluvčí inspekce Radka Burketová. Navíc firma Vitka již neexistuje, v likvidaci je i její stoprocentní akcionář.

"Při několika kontrolách v areálu v roce 2011 jsme zjistili, že před započetím demoličních prací nebyly objekty vyklizeny nebo jen částečně a chemické látky, přípravky a ropné látky byly vymístěny pouze na volnou plochu před budovu, případně zůstaly v původním místě na podlahových konstrukcích po odstranění objektu," uvedla Burketová.

Inspekce uložila demoliční firmě Euro Demolice nejdříve pokutu 480.000 korun, později další milion korun, tedy nejvyšší možnou sankci. Kvůli podezření ze spáchání trestného činu při provádění demolice také podala v roce 2012 trestní oznámení. Firma však byla v roce 2013 zrušena. "Ani jedna z udělených pokut nebyla dosud uhrazena. Obě byly předány celnímu úřadu, který je vymáhá," uvedla Burketová.

Situace se nezlepšila ani minulý rok. Budovy jsou stále v horším stavu, podléhají rozebírání a devastaci. Navíc není stále dořešeno vlastnictví pozemků, budov a odpadů v areálu. ČIŽP vyzvala společnost Blue Fields, která je zapsána v katastru nemovitostí jako majitel, ke zjednání nápravy. Stejnou výzvu dostal i insolvenční správce majitele Vitky, společnosti Bustrex, která je v likvidaci.

Areál dnes navštívil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle něj se do sanace zřejmě vloží stát a zajistí alespoň odstranění akutních rizik, která představuje několik tun volně uložených chemikálií. Kvůli urychlení by to mohl udělat sám a náklady pak vymáhat po vlastníkovi. "Jsme schopni najít technické, právní i finanční řešení, které to největší hrozící nebezpečí odvrátí, aniž bychom se v první fázi pouštěli do složitých projektů. Naštěstí většina chemikálií je ve stavu, kdy je možné je naložit, odvézt a zabezpečit," řekl Brabec ČTK.

Kyseliny, ropné látky a další sloučeniny jsou volně přístupné a mohly by ohrozit zdraví lidí. Do konce příštího týdne ministerstvo spolu s ČIŽP zpracuje projekt, který odhadne náklady urgentní fáze a technické řešení a určí právní cestu, kterou bude moci stát pro intervenci využít. Další ekologickou zátěž, jejíž likvidace může podle Brabce stát několik desítek milionů korun, musí zajistit majitel areálu. Ministr uvedl, že je nutný rychlý zásah a nelze čekat na to, až vlastníka určí soud.

Vitka byla od roku 2009 v konkurzu. Původně měla přes 110 zaměstnanců, kterým byl vyplacen podle insolvenčního rejstříku jen zlomek dlužných mezd. Vlastník Vitky, společnost Bustrex je od roku 2011 také v konkurzu.

V areálu v Brněnci zaměstnával na konci druhé světové války Oskar Schindler židovské dělníky. V továrně pracovalo přes tisíc Židů z Krakova a řada z nich tím unikla smrti v koncentračních táborech. Kontroverzní osobnost Oskara Schindlera není vnímána jen jako zachránce. Byl totiž také členem NSDAP a nacistické vojenské rozvědky. Obec Brněnec by chtěla v areálu zbudovat památník obětem holokaustu, nejdřív se ale musí sanovat.

Pavel Dosoudil

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů