Pátek, 29. března 2024

Zoo v Plzni chystá expozici nejjedovatějších hadů i rostlin z Alp

Zoo v Plzni chystá expozici nejjedovatějších hadů i rostlin z Alp

Expozici pro nejjedovatější hady světa, rozsáhlý soubor zaměřený na alpské rostliny s tisíci jejich druhy i expozici upozorňující na vymírající druhy zvířat a mizející rostliny z oblasti Filipín připravuje letos jako své největší akce Zoologická a botanická zahrada města Plzeň. Během roku také otevře opravený přilehlý amfiteátr a pokusí se vykoupit poslední dva pozemky pro svůj velký sen, kterým je projekt Sloni na Mži. ČTK to řekl ředitel zoo Jiří Trávníček.

"V případě expozice pro hady je stavba nyní v polovině rozpracovanosti, jde o akci asi za 3,5 milionu korun. Otevřít ji chceme v dubnu. Návštěvníci uvidí řadu biotopových terárií, bude tam deset až 11 druhů nejjedovatějších hadů světa," uvedl. Dvě třetiny plazů už má zoo zajištěny od karlovarského klubu chovatelů jedovatých hadů, jenž sdružuje přes 80 lidí, tedy téměř všechny chovatele jedovatých hadů v ČR. "Zbytek si musíme sehnat jinde. Největší problém je s kobrou královskou, musíme číhat, až se někde rozmnoží a bude k dispozici trochu větší mládě," řekl ředitel.

Zoo pracuje také na rozsáhlé expozici zaměřené na alpské rostliny, jež představí různé typy biotopů z Alp, a to od Julských až po severní rakousko-německé. "Budou to pískovcové rostliny, čedičové, žulové, podle podloží, lidé uvidí několik tisíc druhů alpských rostlin," uvedl ředitel.

Třetím projektem je rekonstrukce bývalé expozice po drápkatých opicích, zoo ji věnuje záchrannému programu Filipín. "Náš ošetřovatel Pavel Hospodářský tam už asi 11 let vede stanici a zachraňuje vymírající druhy zvířat, protože Filipíny jsou asi nejzničenější zemí na světě," řekl Trávníček. Opravy prostor, v nichž lidé uvidí právě filipínskou faunu a flóru, budou stát do půl milionu korun.

Podle Trávníčka se zoo letos také pokusí vykoupit poslední dva pozemky pro svůj velký sen, a to záměr získat zázemí pro slony. "Pokud se je nepodaří získat, obejdeme se i bez nich," uvedl. Zoo připravuje projekt k územnímu plánování, který řekne, kde budou vodní příkopy, kde záchody, kudy povedou inženýrské sítě a podobně. Pokud by se podařilo sehnat peníze na nejluxusnější variantu, vyšla by nová expozice pro slony s DPH na půl miliardy korun, levnější varianta na 200 až 300 milionů korun s daní, nejlevnější na 100 milionů Kč. "Uvidíme, na co zbudou peníze a zda o ně bude možné požádat z operačních programů," řekl Trávníček.

Zoo také letos opraví klec po čínských levhartech, z Tierparku Berlín získá samce a dvě samice čistokrevných severoamerických pum, tedy chovný pár a jejich mládě. V ČR nemá čistokrevné severoamerické pumy žádná zoo.

Eva Barborková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů