Sobota, 20. dubna 2024

Dopravu komplikuje sníh a vítr

Dopravu komplikuje sníh a vítr

Cestování dnes komplikuje silný vítr a sněhové jazyky. Silnice na Vysočině jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Dopravu na dálnici D1 od 45. do 141. kilometru komplikuje sněžení. Kvůli počasí zůstává pro kamiony uzavřen hraniční přechod Harrachov do Polska.

Jihočeský kraj

Silnice v Jihočeském kraji jsou dnes po ránu sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na řadě míst v regionu sněží a někde fouká i silný vítr. Intenzivnější sněhové přeháňky se vyskytují především na Táborsku. Vyplývá to z informací dispečinku Správy a údržby silnic.

Teploty v Jihočeském kraji se pohybují lehce pod bodem mrazu. Na Šumavě dosahují k minus sedmi stupňům Celsia. Sobotní noc byla zpočátku jasná, v jejím průběhu se postupně vytvořila oblačnost se sněhem.

Meteorologové na dnešní den ani nevylučují možnost bouřek. Od severozápadu má místy dosahovat vítr síly až 70 kilometrů za hodinu. V nadmořských výškách od 400 metrů se na vozovkách mohou tvořit sněhové jazyky a závěje.

Královéhradecký kraj

Na východě Čech v noci na dnešek sněžilo a na menších cestách leží vrstva sněhu. Na hlavních silničních tazích je vrstva rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Všechny cesty v Královéhradeckém i Pardubickém kraji jsou s opatrností sjízdné, zjistila ČTK z informací silničářů.

Silničáři také varují, že v některých úsecích je vrstva sněhu zledovatělá, například na Chrudimsku se kvůli nárazovému větru místy tvoří sněhové jazyky. Z Lanškrounska je hlášeno náledí.

Na většině území Královéhradeckého kraje bylo ráno zataženo, sněžilo, teploty se pohybovaly kolem bodu mrazu. Podle meteorologů by dnes na východě Čech mělo sněžit, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem bodu mrazu. Místy se mohou tvořit sněhové jazyky, na horách závěje.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji musí řidiči dnes počítat se sněhovými jazyky a větrem. Kvůli počasí zůstává pro kamiony uzavřen hraniční přechod Harrachov do Polska. Ostatní silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné.

Silnice 10 z Tanvaldu na Jablonecku na Harrachov je od sobotních 20:00 uzavřena pro kamiony. "V Harrachově napadlo přes noc 15 centimetrů sněhu. Silnici udržujeme sjízdnou alespoň pro autobusy a osobní dopravu, ale kamiony neprojedou," řekl dnes ČTK dispečer libereckých silničářů z Nové Vsi u Jablonce nad Nisou. Nákladním vozům doporučuje policie přechod do Polska v Hrádku nad Nisou.

Silný vítr komplikuje údržbu ve vyšších polohách kraje, kde si řidiči musí dát pozor na závěje. Silničáři nabádají k velké opatrnosti při cestě po celém regionu.

V Libereckém kraji dnes bude podle meteorologů převážně velká oblačnost, občas sněžení, v horách trvalejší. Večer mají srážky ustávat stejně a slábnout má vítr, který bude mít na horách sílu osm až třináct metrů za sekundu, v nárazech až dvacet metrů za sekundu.

Olomoucký kraj

Sníh dnes komplikuje dopravu na silnicích v Olomouckém kraji. V regionu padají sněhové přeháňky nebo déšť se sněhem. Na Šumpersku a Jesenicku tak vozovky pokrývá ujetý nebo rozbředlý sníh, jinde jsou holé a mokré a místy mohou namrzat. Řidiči by měli jet velmi opatrně, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

V kraji je zataženo, místy fouká silný vítr. Teplota se ráno pohybovala mezi minus pěti a plus jedním stupněm Celsia. Přes den podle Českého hydrometeorologického ústavu výše stoupat nebude. Předpověď očekává, že sněžení bude trvalejší na návětří hor, v nižších polohách by mělo odpoledne a večer ustávat. Dopravu navíc opět zkomplikují sněhové jazyky.

Meteorologové vydali i pro Olomoucký kraj výstrahu před silným větrem, který v nížinách dosáhne v nárazech 50 až 70 kilometrů v hodině a na horách až 90 kilometrů za hodinu. Sněhové jazyky se mohou tvořit i v nižších polohách. Stejně tomu bylo v pátek a v sobotu, kdy silničáři museli na Olomoucku a Prostějovsku uzavřít několik menších cest. Výstraha platí až do dnešních 22:00.

Moravskoslezský kraj

Sníh a vítr komplikují dnes od brzkých ranních hodin dopravu na území Moravskoslezského kraje. Na otevřených úsecích silnic, hlavně na Bruntálsku, vznikají sněhové jazyky. Na Frýdecko-Místecku jsou zase na komunikacích nižších tříd vyjeté ledové koleje. Všechny silnice jsou sjízdné, ale se zvýšenou opatrností, řekla ČTK mluvčí moravskoslezských silničářů Šárka Vlčková.

Sněžit začalo brzy ráno. "Sněžení se týká celého kraje. V průměru už připadly dva až tři centimetry sněhu. Na Novojičínsku připadlo pět centimetrů, na Frýdecko-Místecku okolo dvou centimetrů," uvedla Vlčková. Silný vítr podle ní fouká hlavně na Bruntálsku. Řidiči tak mohou narazit na sněhové jazyky či závěje.

Všechny silnice jsou podle ní se zvýšenou opatrností sjízdné. Komunikace prvních tříd jsou po chemickém ošetření mokré a holé. Místy ale zůstávají zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích druhých a třetích tříd leží ujetá vrstva sněhu.

Středočeský kraj

Silnice ve středních Čechách jsou dnes sjízdné se zvýšenou opatrností. Na jejich povrchu jsou místy zbytky rozbředlého sněhu. Řidiči by měli být velmi opatrní na silnicích nižších tříd v celém regionu. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic.

Silné sněžení hrozí především na Kolínsku, Kutnohorsku a Nymbursku, se sněhem by ale měli řidiči počítat na většině středočeských silnic. Po chemickém ošetření jsou zbytky sněhu například na dálnici D5 a rychlostní silnici R4. Kluzká vozovka je i na rychlostní silnici R6.

Teploty v regionu se pohybují od minus tří do plus čtyř stupňů Celsia. Na většině území je zataženo a fouká slabý vítr.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji cestování dnes komplikuje silný vítr a sněhové jazyky. Silničáři uzavřeli už cestu u obce Kryštofovy Hamry na Chomutovsku v úseku Rusová - Výsluní. Ostatní silnice jsou s velkou opatrností sjízdné.

Sněhem zasypaná vozovka byla v noci také z Fojtovic směrem na Komáří vížku na Teplicku, kam jezdí do areálu lyžaři. Cesta už je s opatrností sjízdná. "Na horách napadlo přes noc dost sněhu a vítr ho přenáší na cesty, všechnu techniku máme v terénu," řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby silnic.

Meteorologové předpovídají na dnešek v Ústeckém kraji velkou oblačnost se sněžením. Čerstvý severozápadní až severní vítr s nárazy až 55 kilometrů v hodině bude slábnout až k večeru. Sněhové jazyky se tvoří od středních poloh, na horách mohou být závěje.

Kraj Vysočina

Silnice na Vysočině jsou dnes sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Dopravu na dálnici D1 od 45. do 141. kilometru komplikuje sněžení. Na některých komunikacích nižších tříd na Žďársku leží závěje. Vyplývá to z informací dispečinku Správy a údržby silnic Vysočiny.

Na Jihlavsku se po ránu vyskytují sněhové přeháňky. Na Pelhřimovsku a Žďársku navíc meteorologové evidují nárazový vítr. Dálnice D1 je sjízdná, ale řidiči si musí dát pozor na zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Podle předpovědi meteorologů budou přes den sněhové přeháňky slábnout. Ustupovat budou také nárazy větru, které zatím mohou na některých místech vytvářet sněhové jazyky.

Zlínský kraj

Silnice druhé a třetí třídy dnes na Vsetínsku pokrývá ujetá vrstva sněhu ošetřená posypem. Vozovky ve Zlínském kraji mohou namrzat, silničáři upozorňují například na úsek silnice I/50 od Stupavy směrem na Střílky. Viditelnost navíc místy snižují sněhové přeháňky. Řidiči by proto měli jet velmi opatrně, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Silnice v kraji jsou převážně holé a vlhké nebo suché a vymrzlé. V kraji je oblačno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala mezi minus sedmi až nula stupni Celsia. Přes den by podle ČHMÚ měla stoupnout na plus dva stupně. Předpověď přes den očekává sněhové přeháňky a místy i vydatnější a trvalejší sněžení, které k večeru bude slábnout.

Meteorologové navíc vydali i pro Zlínský kraj výstrahu před silným větrem, který v nížinách podle nich dosáhne v nárazech 50 až 70 kilometrů v hodině a na horách až 90 kilometrů za hodinu. Lokálně se tak mohou tvořit sněhové jazyky, a to také v nižších polohách. Výstraha platí až do dnešních 22:00.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů