Sobota, 20. dubna 2024

Parlament omezil zneužívání odkladu staveb žalobami v procesu EIA

Parlament omezil zneužívání odkladu staveb žalobami v procesu EIA

Sněmovna na návrh Senátu omezila možnost zneužívání odkladného účinku žalob v procesu posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA). Rozhodla o tom dnes poté, co úpravu podpořil i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Se změnou novely, která má kvůli požadavkům EU posílit vliv veřejnosti v povolovacím procesu, podle ministra souhlasí i Evropská komise, která na přijetí novely tlačí. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Úprava se týká ustanovení, podle něhož původně mělo už samotné podání žaloby na povolovací řízení automaticky znamenat odklad pro výkon stavebního rozhodnutí. Sněmovna již dříve určila, že o odkladu budou rozhodovat soudy. Senátoři tuto pasáž navíc doplnili tím, že "soud přizná žalobě odkladný účinek nebo nařídí předběžné opatření, hrozí-li nebezpečí, že realizací záměru může dojít k závažným škodám na životním prostředí".

Doplnění podle senátorů umožní soudům žalobu nepřijmout v případech, když by měla "šikanózní" charakter, připomenul poslancům předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar. Chtějí tak zamezit situacím, pokud by různá sdružení chtěla neustálými a účelovými žalobami zastavit výstavbu v Česku.

Proti tomuto doplnění se naopak už dříve postavily ekologické organizace v asociaci Zelený kruh. Poslanec ODS Jan Zahradník naopak považoval senátní verzi za nedostatečnou, neboť horní komora se podle něj nevypořádala se zvýšením pravomocí různých sdružení. Pro senátní verzi nakonec hlasovalo 104 ze 168 přítomných poslanců, spolu s ODS normu nepodpořily ještě kluby KSČM a TOP 09 a Starostů.

Novela má kvůli EU zavést mimo jiné závaznost výsledků řízení o posouzení vlivů na životní prostředí pro navazující územní či stavební řízení, větší informační povinnost dotčených úřadů a konzultativní účast veřejnosti v povolovacích řízeních. Norma je spolu se služebním zákonem jednou z podmínek, aby Evropská komise podepsala s Českou republikou strategickou Dohodu o partnerství. Dohoda určuje, jak bude Česko čerpat peníze z evropských fondů v novém programovém období 2014 až 2020.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů