Čtvrtek, 28. března 2024

Cena ropy prudce stoupá

Cena ropy prudce stoupá

V posledních dnech strmě narůstají ceny ropy. Barel ropy Brent zdražil na 57 USD. Podle analytiků se jedná o důsledek poklesu činnosti amerických břidlicových těžařů, jejichž činnost způsobovala globální přebytek ropy. Zároveň upozorňují, že překročení hranice 50 USD se nemusí dlouhodobě udržet. Za účelem odhadu budoucího vývoje se sleduje počet aktivních vrtných souprav ve Spojených státech. V posledním lednovém týdnu bylo z provozu vyřazeno 90 souprav a jejich celkový počet klesl na nejnižší hodnotu za tři roky.

Přebytek ropy v posledních letech, který byl způsoben právě těžbou z břidlicových nalezišť, zapříčinil pokles ceny ropy z více než 100 USD na polovinu. Země OPEC na pokles cen odmítly reagovat snížením těžby, aby si zachovaly svůj tržní podíl, protože produkční náklady na těžbu v zemích OPEC jsou daleko nižní než náklady na těžbu v břidlicových nalezištích. Prozatím se tato taktika zdá být úspěšná. Zůstává však nejasné, jak rychle se vyřazování vrtných souprav projeví na produkci a zda tento trend nebude vykompenzován růstem produktivity. Celková břidlicová produkce v sedmi sledovaných pánvích se ve stejném měsíci zvýšila o 103 tisíc barelů, a to navzdory klesajícímu počtu zapojených souprav. Celková americká těžba včetně konvenčních ložisek stále roste.

Podle analytiků bude trvat až devět měsíců, než se ochabující aktivita břidlicových těžařů projeví v produkčních číslech. Nabídka stále výrazně převyšuje poptávku a zásoby ve skladech budou ještě nějakou dobu narůstat. Proto by prudké zdražování ropy nemuselo vydržet. Jenže spekulanti jsou netrpěliví a reagují přehnaně.

Krátkodobě by ceny mohly být ovlivněny daty o amerických zásobách, kde se očekává další nárůst. Velké množství ropy je hromaděno v tankerech a skladištích po celém světě. Společnosti čekají na zlepšení cen, aby mohly prodávat s vyšší marží. Podle odhadů by mohl objem této zadržované ropy dosáhnout 300 milionů barelů, což odpovídá více než třem dnům globální spotřeby.

ZDROJ:Businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů