Pátek, 29. března 2024

Mezinárodní pivní festival v Táboře po pětadvacáté!

BUREAU VERITAS již 14 let odborným garantem...

Mezinárodní pivní festival v Táboře po pětadvacáté!

25. Reprezentační slavnosti piva Tábor, největší událost svého druhu v zemi, se budou konat 16.-21. února 2015. Na správný průběh degustací bude již po čtrnácté dohlížet nezávislá mezinárodní certifikační společnost Bureau Veritas. V soutěži o prestižní Zlaté pivní pečetě bude hodnoceno více než sedm set vzorků piva ze 167 pivovarů z 15 zemí v celkově 28 kategoriích.

Táborské slavnosti patří dlouhodobě k nejprestižnějším akcím svého druhu. Pivovary i výrobci minerálek je vyhledávají zejména kvůli profesionálním a odborně garantovaným anonymním degustacím. Ty budou letos začínat v pondělí 10. února, zatímco pro veřejnost slavnosti začínají ve středu 18. února. Oproti loňskému ročníku vzroste počet degustačních pivovarnických soutěží z 24 na 28. Tradiční součástí Slavností piva v Táboře budou i dvě soutěžní kategorie pro výrobce minerálních vod o titul Zlatý český pramen 2015.

Objektivita a regulérnost

Objektivita a regulérnost průběhu odborných soutěží jsou garantovány mezinárodními certifikačními autoritami Bureau Veritas, TÜV SÜD Czech, 3EC International a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Vítězové jednotlivých kategorií k titulu získají i právo užívat příslušné označení na etiketách a k propagačním účelům. Degustace proběhnou od pondělí 16. února do pátku 20. února v Congress & Wellness Hotelu Dvořák.

Jubilejní Arcifest

Táborské hotely Palcát a Dvořák přivítají desítky tuzemských i zahraničních pivovarů, které chtějí usilovat o zisk Zlatých pivních pečetí. Budou k tomu mít příležitost ve 28 kategoriích a následně i v soutěži o festivalovou Hlavní cenu, která se uděluje nejlepšímu pivu z více než sedmi stovek zúčastněných značek. Mnohé ze zúčastněných pivovarů pak budou také lákat řadové návštěvníky festivalu k ochutnávce svých pivních specialit.

Opět rekordní počty

Účast v soutěžích o Zlatou pivní pečeť bude opět rekordní. Už nyní, stále ještě skoro dva týdny před uzávěrkou nominací, je závazně přihlášeno 167 pivovarů z 15 zemí. ,,Mimo už tradičně velkého zájmu z Česka a tradičních evropských pivních velmocí Německa, Rakouska, Belgie i sousedního Slovenska, máme potvrzené přihlášky z řady dalších zemí, dokonce až z Japonska nebo USA. Zcela poprvé přijedou pivovary z Izraele a Severního Irska," říká ředitel slavností Alois Srb. Dodává, že ,,táborské degustace opět stvrzují renomé jasně největší akce tohoto typu v Česku a jedné z největších v evropském měřítku." Organizátory těší, že velmi roste počet zastoupených českých i zahraničních minipivovarů a pivovarských domů. V paralelně probíhající degustační soutěží producentů minerálních vod o ocenění Zlatý český pramen se mezinárodní konkurence také znovu zvýší. Vedle známých značek tuzemských nebo italských (San Pellegrino, Acqua Panna, Acqua Filette) se letos například poprvé objeví i minerální voda Icelandic glaciál z Islandu, která v poslední době posbírala řadu dalších prestižních ocenění na mezinárodním fóru. Odborné soutěžní degustace proběhnou v táborském Congress & Wellness Hotelu Dvořák.


To nejlepší z tuzemska

Samozřejmostí je zastoupení několika desítek skvělých tuzemských pivovarů. Ředitel Srb slibuje, že ,,své zastoupení v sálech budou mít i skoro všichni další úspěšní sběratelé titulů Zlatá pivní pečeť z předchozích let". Pípy v Táboře roztočí pivovary Litovel (oceněný 8 zlatými pivními pečetěmi za posledních 5 let), náchodský Primátor (10 titulů!) a další velmi úspěšné pivovary Bernard, Staropramen, Svijany, Velké Březno, Starobrno či hanušovická Holba.

Milovníkům pivních specialit, v Čechách stále ještě ne tak tradičních stoutů, porterů či ,,ejlů", se už nyní musí sbíhat chuť na India Pale Ale z pivovarského dvora Zvíkov a následně ho třeba mohou porovnat s týmţ typem piva z chotovinského minipivovaru Mayzus nebo s neméně vynikajícím Sv. Norbertem ze Strahovského klášterního pivovaru. Na táborském festivalu se představí šumavský Koutský minipivovar, se svými skvělými a oceňovanými ležáky. Ze Šumavy i dorazí další minipivovary: Lyer a Vimperk. Beskydy bude reprezentovat Koníček, Novohradské hory Žumberk, Valašsko Balitova Radocha, jižní Moravu Akciový pivovar Dalešice (známý z Menzelových Postřižin), střední Povltaví Krčín, Český Kras Zámecký dvůr Všeradice, hlavní město vedle Strahova také Hostivar, slovenské sousedy pak holíčský Wywar a také předloňský vítěz Zlaté pivní pečeti v kategorii Extra silné pivo: pivovar Sessler z Trnavy.

Unikátní Arcikacíř

Jedinečnou příležitostí pro sběratele, požitkáře i běžné návštěvníky bude letos speciální ,,festovní" pivo Arcikacíř, vyrobené v limitovaném objemu pouze pro jubilejní 25. ročník slavností. Ten se shodou okolností koná v roce 600. výročí upálení mistra Jana Husa. Připomínka této události, zásadně významné jak pro město Tábor, tak pro i celou českou historii, se ostatně stane leitmotivem celého letošního festivalu. K dispozici bude jak Arcikacíř lahvový, tak točený.

Nad konáním XXV. Reprezentačních slavností piva v Táboře převzali záštitu: prezident Hospodářské komory ČR Ing. Vladimír Dlouhý, Csc., hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola, ministr průmyslu a obchodu ČR Ing. Jan Mládek, Csc., ministr zemědělství Ing, Marian Jurečka, ministryně pro místní rozvoj ČR Ing. Karla Šlechtová , generální ředitelka Czech Tourism Doc. Monika Palatková , rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Prof. Ing. Karel Melzoch, CSc., rektor České zemědělské university v Praze Prof, Ing. Jiří Balík, CSc.,dr.h.c., rektor Slezské univerzity v Opavě Prof. PhDr. Rudolf Žáček Dr. a děkan Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc, dr.h.c.

Veškeré aktuální informace včetně kontaktů na organizátory najdete na www.slavnostipivatabor.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů