Pátek, 19. dubna 2024

Některé uhelné elektrárny nebudu muset platit za nízkou účinnost

Některé uhelné elektrárny nebudu muset platit za nízkou účinnost

Uhelné elektrárny, které vyrábějí pouze elektřinu bez výroby tepla a nesplňují požadavky na minimální účinnost spalování, nebudou muset platit poplatek stanovený zákonem. Rozhodli o tom poslanci, když dnes schválili novelu zákona o hospodaření energií. Vypustit uvedenou povinnost ze zákona doporučil hospodářský výbor. Rozhodnutí Sněmovny kritizují ekologové.

Náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc řekl již dříve ČTK, že tato povinnost vznikla v zákoně z roku 2012. Byla prý ale navržena tak, že v praxi by se jí elektrárny dokázaly snadno vyhnout. Ministerstvo to podle něj zjistilo v okamžiku, kdy začalo připravovat příslušnou vyhlášku. "Oproti současné úpravě by se to asi moc elektráren nedotklo, protože současná úprava byla taková, že by se dala snadno obejít," řekl.

Návrh se podle něj také přijímal v době, kdy hrozil nedostatek uhlí pro teplárny, což už zřejmě pominulo. "Žádná teplárna si nestěžuje, nikomu nechybí uhlí," řekl Šulc.

Zrušení poplatku se nelíbí organizaci Greenpeace. Vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský poukazuje na to, že tato část zákona měla zabránit plýtvání uhlím při výrobě elektřiny s nízkou účinností. "Málokdo ví, že v některých starších elektrárnách dosahuje účinnost pouhých 25 procent, jinými slovy, že tři čtvrtiny energie obsažené v palivu bez užitku doslova vyletí komínem a chladicími věžemi," sdělil ČTK. Dodal, že pokud Sněmovna poplatky za nízkou účinnost spalování zruší, jinými slovy tím řekne, že v tuzemsku je uhlí tolik, že s ním nemá smysl šetřit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů