Sobota, 20. dubna 2024

Poslanci odsouhlasili dvě klíčové novely zákona připravené MŽP

Poslanci odsouhlasili dvě klíčové novely zákona připravené MŽP

Ministr Richard Brabec ocenil, že Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 25. schůzi odsouhlasila novelu zákona o EIA a novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Nyní oba návrhy nyní míří k prezidentovi republiky.

Česká republika uvedla po 10 letech do souladu s evropským právem zákon o EIA

Poslanci dnes schválili novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, jehož znění dlouhých 10 let kritizuje Evropská komise. ,,Žádné z předchozích vlád se nepodařilo předložit takový návrh, který by podpořila i celá vládní koalice. Nyní se MŽP podařilo najít a prosadit kompromisní řešení novely nejenom v rámci vlády, Sněmovny i Senátu, ale také v Evropské komisi, která s finální podobou zákona souhlasí. EK je věřím nyní připravena ustoupit od již zahájeného řízení o porušení smlouvy EU, které pro ČR znamenalo hrozbu zastavení financování dopravních staveb z Evropských fondů," okomentoval dnešní hlasování ministr Brabec. Novela nyní míří k podpisu prezidentovi.

Ministerstvo pro místní rozvoj již intenzivně pracuje na novele stavebního zákona, který by měl celé povolovací řízení včetně EIA v budoucnu zjednodušit.

Poslanecká sněmovna dnes odhlasovala novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

,,Poslanci svým hlasováním dnes dostáli svým závazkům v koaliční smlouvě. Sněmovna zamítla senátní pozměňovací návrhy, které smysl zákona - chránit půdu - popíraly. Ze zákona se málem stal výjimkový zákon, který by půdu vůbec nechránil. Maskováním za prohlášeními o rozvoji obcí senátoři do zákona navrhli rozšíření okruhu staveb, na které není potřeba vydání souhlasu k odnětí ze ZPF. Půda by byla bez jakéhokoliv dozoru a poplatků zastavována například rekreačními objekty, garážemi i developerskými projekty. Pozměňovací návrhy také rozšiřovaly výjimky z placení odvodů na všechny veřejně prospěšné stavby, aniž by je smysluplně definovaly. Žádný ekonomický nástroj by tak nenutil investory, aby hledali umístění nových staveb v brownfieldech nebo na půdách horší kvality. V další Senátem navržené výjimce se objevilo i odpuštění zvýšených odvodů pro všechny sklady či výrobní haly, zanesené do územních plánů v minulosti i v budoucnosti. Návrh, který původně odešel ze Sněmovny do Senátu, a Sněmovna ho tak dnes bez dalších změn odhlasovala, podle mého názoru dostatečně půdu chrání a zároveň umožňuje rozumný rozvoj a vznik nových pracovních míst. Dále také nově posiluje kvalitativní ochranu půdy, která má zásadní význam v boji s povodněmi. A je také základním předpokladem pro produkci potravin, surovin pro průmyslovou výrobu atd.," komentuje dnešní hlasování ministr Brabec.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů