Čtvrtek, 25. dubna 2024

K čemu slouží ptačí budky?

K čemu slouží ptačí budky?

K čemu slouží?

Vytváří domov a úkryt pro ptáky, kteří si nejsou schopni vytvořit svou vlastní dutinu nebo o ní přišli, např. pokácením stromu. Slouží nám také k přilákání určitého druhu ptactva na námi vybrané místo za účelem pozorování nebo hubení škůdců.

Jak má ptačí budka vypadat a fungovat?
Z různých, nejlépe přírodních, materiálů (nejčastěji ze dřeva, k dostání jsou i dřevocementové budky). Slouží jako ochrana a úkryt, proto by měly být všechny části budky odolné vůči přírodním podmínkám a nesmí obyvatele budky ohrožovat! Ve vegetačním klidu se musí budky vyčistit, případně opravit. Vletový otvor může být okován, aby jej predátoři nebo jiné druhy ptactva nemohli zvětšit.

Typy ptačích budek.
Umělé hnízdní dutiny rozdělujeme podle velikosti budoucích obyvatel zhruba na 6 typů. Pro sýkoru modřinku (malý sýkorník), sýkoru koňadru (velký sýkorník), lejska (lejskovník), špačka (špačkovník), kavku a doupňáka. Můžeme vytvořit i tzv. speciální ptačí budky, které budou svými rozměry specifické jen pro jeden druh.

Samec strakapouda velkého

Samec strakapouda velkého (Dendrocopos major L.)
Je řazen do řádu šplhavci, čeledi datlovití a rodu strakapoud. Tento druh je všežravec. Na obrázku je vidět, jak si hledá potravu pod odlupující se borkou listnáče javoru klen. Tato čeleď je schopna vytvářet si dutiny sama, také si dokáže zvětšit vletový otvor jiné dutiny a osídlit ji někomu jinému.
Strakapoud velký je náš domácí druh, nejhojněji zastoupen z tohoto rodu. Rozšířen je téměř po celé východní polokouli s výjimkou Severní části Evropy a Austrálie. Jeho typickým biotopem jsou lesy, dnes již parky i zahrady. Je u nás stálý, neodlétá na zimu do teplých krajin. Žije sám nebo v párech. Samice se liší od samce v červeném zbarvení zátylku hlavy.
Foto: 18.3.2014, Lužánky
ZDROJ:VZMB
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů