Pátek, 29. března 2024

Vyjednávači připravili návrh příští smlouvy o ochraně klimatu

Vyjednávači připravili návrh příští smlouvy o ochraně klimatu

Vyjednávači z téměř 200 zemí dnes schválili návrh příští smlouvy o ochraně klimatu. Přelomový dokument, který by měl být schválen letos v prosinci v Pařížim má 86 stran, ačkoli původní verze k diskuzi jich měla pouze 38. Každá země totiž do návrhu nyní zapracovala své připomínky tak, aby odrážely její přání.

Základní dokument ale podle agentury Reuters obsahuje výrazně odlišné varianty návrhů na opatření určená ke zpomalení klimatických změn. Zatímco jedna varianta předpokládá postupné snižování emisí skleníkových plynů do roku 2050, jiná hovoří o tom, že by tyto emise měly "co nejdříve" dosáhnout maxima.

Během týdenního jednání v Ženevě dokument nabobtnal do zmíněných 86 stran, což podle agentury AP zklamalo delegáty Evropské unie. Podle jiných delegátů je ale zásadní, aby měly všechny země pocit, že byly zohledněny jejich názory.

Od konečné pařížské dohody se nedá očekávat, že zastaví změnu klimatu, ale měla by být první, jejímž prostřednictvím se všechny země zavážou, že v tomto směru něco podniknou. Předchozí Kjótský protokol se nevztahoval například na Čínu, Indii a další rozvíjející se země a nepodepsaly jej Spojené státy.

Kjótský protokol, přijatý v prosinci 1997 v japonském Kjótu, si kladl za cíl snížit emise vybraných sloučenin v průměru o 5,2 procenta v porovnání s rokem 1990. Koncem roku 2012 byla platnost Kjótského protokolu prodloužena do roku 2020, kdy by měla začít platit nová klimatická dohoda.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů