Pátek, 29. března 2024

Kaktusáři neměli ke svým sběrům vývozní ani dovozní povolení

Kaktusáři neměli ke svým sběrům vývozní ani dovozní povolení

Celníci na pražském letišti odhalili nedovolený dovoz stovek kaktusů. Ty byly ukryty v zavazadlech cestujících, kteří přiletěli na lince La Paz - Lima - Madrid - Londýn - Praha. Kaktusy byly objeveny při běžné kontrole zavazadel za použití rentgenu, postupně bylo nalezeno v šesti zavazadlech celkem 1 293 kaktusy, které byly zabaleny do papírových sáčků.

Pracovníky České inspekce životního prostředí (ČIŽP), kteří na případu s celníky spolupracují, bylo určeno, že se jedná o exempláře uvedené v příloze B/II mezinárodní úmluvy CITES, u kterých musí být při dovozu předloženo vývozní povolení vydané výkonným orgánem Bolívie. Případ Celní úřad Praha Ruzyně dále šetří jako podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Podle ČIŽP se jednalo o semenáčky kaktusů různých druhů, zejména rodu Sulcorebutia. V menším množství šlo i o kaktusy z rodů Weingarcia, Aylostera, Lobivia, Parodia a dalších.

,,Vzhledem k tomu, že kaktusáři neměli ke svým sběrům vývozní ani dovozní povolení CITES, byly kaktusy zadrženy a převezeny do záchranného centra v botanické zahradě v Tróji. Jejich bližší určení, tedy jejich zařazení do druhů, případně poddruhů bude možné, až kaktusy vyrostou. Je možné, že mezi zadrženými kaktusy jsou i některé dosud nepopsané druhy nebo poddruhy - tedy rostliny z vědeckého hlediska velmi cenné," řekla Radka Burketová, mluvčí ČIŽP.

Cenu kaktusů není možné podle odborníků vyčíslit, protože kaktusy nejsou (a zatím nemohou být) určeny do druhů a také proto, že cena kaktusů není nijak standardizovaná. Může se lišit podle velikosti rostliny, podle jejího stavu, podle burzy, kde se nabízí atd. Obecně lze uvést, že cena jedné sazeničky se může pohybovat v rozmezí desítek až stovek korun, ve velmi výjimečných případech může dosahovat jednoho tisíce.

Fotografie:

Kaktusy.jpg

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů