Čtvrtek, 25. dubna 2024

Výrobci automobilů plní s předstihem limity pro emise CO2

Výrobci automobilů plní s předstihem limity pro emise CO2

Téměř všichni výrobci osobních automobilů a lehkých užitkových vozidel prodávající svá vozidla v zemích EU aktuálně plní nebo úspěšně směřují k splnění limitů pro emise CO2 stanovených k roku 2015. Pokles produkce emisí indikuje zvyšování energetické efektivnosti nových vozidel a tím i pokles průměrné spotřeby paliva. V případě osobních automobilů poklesly emise v meziročním srovnání v roce 2013 o 4,1 % (5,5 g CO2/km), což je nejvyšší meziroční pokles od roku 2009, kdy vstoupila v platnost legislativa upravující emise CO2 z nových osobních automobilů, konstatuje právě vydaná zpráva Evropské agentury pro životní prostředí (EEA).

Nový osobní automobil prodaný v roce 2013 produkoval v průměru 126,7 g CO2 na kilometr, což je hodnota pod cílovým limitem 130 g CO2/km, který musí být dosažen k roku 2015. Obdobně nový užitkový automobil má limit pro emise 175 g CO2/km, přičemž v roce 2013 činily průměrné emise nových vozidel 173,3 g/km. Celkově bylo v roce 2013 registrováno v EU 11,8 mil. nových osobních automobilů a 1,2 mil nových lehkých užitkových vozidel. Ačkoliv elektromobily zaujímají jen velmi malé procento celkových registrací, jejich počet rychle stoupá a zvýšil se z cca 700 v roce 2010 na cca 25 tis. v roce 2013.

Každý výrobce automobilů má stanovený individuální cíl pro emise CO2 dle průměrné hmotnosti vyráběných vozidel. V roce 2013 z celkově 84 výrobců jich 55 splnilo stanovené cíle. Tito výrobci prodali 99 % nových vozidel registrovaných v EU. Při spojení automobilek do koncernů, které mají společný cíl, plní aktuálně emisní limity 72 společností. Podrobná data pro osobní automobily jsou dostupná online na stránkách EEA zde, pro lehká užitková vozidla zde.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů