Čtvrtek, 28. března 2024

Vyhodnocení první etapy ohlašování v roce 2015

Vyhodnocení první etapy ohlašování v roce 2015

CENIA jako provozovatel Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) informuje o úspěšnosti první etapy ohlašování, které se týkalo údajů pro vodní bilanci předávaných znečišťovatelem podnikům povodí. Pro hlášení o odběru podzemní vody, odběru povrchové vody, vypouštěných vod a vzdouvání nebo akumulace povrchové vody bylo v ISPOP evidováno celkem 12 332 aktivních míst užívání vody, za která měli provozovatelé zaslat odpovídající počet hlášení. V zákonem stanoveném termínu bylo do systému ohlášeno za 11 254 míst užívání vody, což je přes 91% očekávaných hlášení.

Nezpracovatelných hlášení bylo do systému zasláno 246, což je 2,1 % všech hlášení údajů pro vodní bilanci. Mezi nejčastější důvody, které vedly k nezpracovatelnému hlášení, patří zaslání duplicitního řádného hlášení či nevyplnění povinných polí ve formuláři. Počet hlášení ,,Základní údaje předávané znečišťovatelem vodoprávnímu úřadu, správci povodí a pověřenému odbornému subjektu" (formulář dle § 38, odst. 4, zákona č. 254/2001 Sb. o vodách), která zasílají také provozovatelé (převážně občané) malých domovních čistíren odpadních vod dle rozhodnutí vodoprávního úřadu, bylo více než v roce 2014 - nyní celkem 4 436 hlášení, v roce 2014 celkem 4 092 hlášení. Je zřejmé, že stoupá povědomí provozovatelů požadované údaje státní správě ohlásit.

V rámci písemné podpory, která je prováděna prostřednictvím systému EnviHELP https://helpdesk.cenia.cz, byly ve spolupráci se zástupci z podniků povodí zodpovídány dotazy např. k aktuálnosti údajů u míst užívání vody, ke stažení formulářů i způsobu vyplnění údajů ve formulářích.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů