Čtvrtek, 18. dubna 2024

Uspořte ve firmě na výdajích za energie

Snížit firemní náklady na elektřinu a vodu nemusí stát mnoho práce. Důležité je přesvědčit zaměstnance, aby spolupracovali. S opatřeními poradí zdarma odborníci...

Uspořte ve firmě na výdajích za energie

Třetina Čechů plánuje letos výrazně snížit své životní náklady. 90 procent lidí hodlá šetřit alespoň trochu. Říká to alespoň průzkum portálu Ušetřeno.cz, který se specializuje na možnosti úspor. Snižování nákladů se bezpochyby týká i podnikatelské sféry, kterou sice bezprostředně neohrožuje ekonomická krize, ale pocit nejistoty přetrvává. V prvním článku nové rubriky se zaměříme na spotřebu energií, kde lze dosáhnout významných úspor.

"S trochou snahy se úspory energií dají najít u každé firmy. Ta nejjednodušší opatření si přitom nevyžádají žádné velké investice. Stačí začít například u toho, že budeme přemýšlet o tom, jak s teplem, vodou nebo elektřinou zacházíme," říká Jana Poncarová, majitelka a zakladatelka portálu EnergetickaPoradna.cz, který nabízí nezávislé bezplatné poradenství.

Doporučuje například zcela vypínat spotřebiče a nenechávat je v pohotovostním režimu. "Ačkoli řada spotřebičů odebírá ve stand-by režimu jen asi dva watty, ve větší firmě se odběr pochopitelně nasčítá," upozorňuje poradkyně.

"Prohlédnout bychom měli vodovodní kohoutky, zjistit, zda například nekapou, popřípadě vyměnit těsnění, což je minimální investice. Je třeba dbát i na základní věci, jako je zavírání dveří nebo smysluplné větrání," říká Poncarová s tím, že jde sice na první pohled o dobře známé věci, které ale v praxi firmy často zanedbávají.

Přetápění vysaje peněženku

Při úsporách hraje roli i správné nastavení teploty. V místnostech, kde se pracuje (a lidé zde sedí), je vhodná teplota mezi 20 až 22 stupni Celsia. Ve skladech nebo jiných méně užívaných prostorách lze teplotu snížit třeba až na 16 stupňů. Vhodnou regulací teploty lze ušetřit asi 5 až 6 procent energie.

Pokud chcete dosáhnout výraznějších úspor, měli byste si udělat analýzu spotřeby energií. "Znamená to stanovit, jaké energie a kde se spotřebovávají, oddělit energie potřebné k technologickým procesům. Na základě výsledků je potom možné rozhodnout, v jaké oblasti je nejvyšší spotřeba a většinou i potenciál úspor. Největší potenciál bývá ve spotřebě tepla," vysvětluje Jiří Máslo ze Střediska pro úspory energie v Mostě. Odhalení rezerv přitom nemusí nutně znamenat nákladné nákupy nových zařízení, změnu technologie či hledání jiného poskytovatele. "Účinným opatřením může být i sledování a vyhodnocování spotřeb energií a zavádění energeticky úsporného chování u jednotlivých pracovníků," doplňuje poradce.

Změna chování je důležitá

Přimět zaměstnance k úspornému chování ale nebývá mnohdy jednoduché. Lidé mají zkrátka sklon chovat se podle hesla "z cizího krev neteče", a tak se v kancelářích v lednu topí naplno a zároveň se nepřetržitě větrá pootevřeným oknem. Jindy zůstávají v kancelářích zapnuté počítače, i když je celé oddělení na pětihodinovém školení, a v kuchyňce se svítí celý den. Výchova k úspornému chování je přitom podle odborníků pro dosažení úspor klíčovou záležitostí. "Pokud firma investuje do zateplení, ale zaměstnanci budou větrat celou noc okny, mine se to účinkem.

Není od věci vypracovat jednoduchý manuál pro zaměstnance - třeba úsporné desatero, kde budou napsané jednotlivé kroky. Například vypínat počítače, zavírat okna a dveře, dotahovat kohoutky a podobně," navrhuje Jana Poncarová. Vzhledem k tomu, že nejde o úsporu peněz samotných zaměstnanců, ale zaměstnavatele, je důležité zvolit vhodný způsob motivace. Zákazy a příkazy vyvěšené na stěnách a chodbách často nestačí, lidé by měli vědět, proč se šetří a jakých úspor se dosáhne. Za úvahu stojí odměňování energeticky úsporného chování, případně uspořádání soutěže o nejšetrnějšího zaměstnance. Negativní motivace, například pokuty za prohřešky, by měly být až krajním řešením.

Odborník poradí zdarma

Některé možnosti úspor lze odhalit selským rozumem, jindy je lepší vyhledat odborníka. Zajímavou možností je například poradenství v rámci sítě Energetických konzultačních a informačních středisek (EKIS), které je bezplatné pro občany, podnikatele i zástupce veřejné správy. Síť EKIS má zastoupení ve všech krajích a nabízí možnost telefonické i osobní konzultace. Na portálu www.mpo-efekt.cz je k dispozici internetová poradna i-EKIS, kde lze zadat dotaz prostřednictvím formuláře, ale také vyhledávat v databázi zodpovězených dotazů. Konzultanti mohou majitelům firem poradit v oblasti úspor energie, využití obnovitelných zdrojů, vyřizují také dotazy týkající se legislativy či energetických dokumentů i možností financování. "Informace o dotacích v oblasti energetických úspor lze získat také na Státním fondu životního prostředí či u agentury CzechInvest," doplňuje Jiří Máslo z mosteckého Střediska pro úspory energie, které je také součástí sítě EKIS.

Ušetřit lze samozřejmě i změnou dodavatele. "Tato změna je zdarma a má na ni nárok každá firma. Protože trh s energiemi je konkurenční, dodavatelé nyní dávají individuální ceny i firmám s menším odběrem, než tomu bylo dříve. Výhodné ceny lze vysoutěžit také v aukci," upozorňuje Poncarová. Při výběru dodavatele i aukční společnosti je podle ní důležité zohlednit nejen ceny, ale i nabízené služby, obchodní podmínky, typ smlouvy a podobně. Porovnávání těchto údajů je časově náročné, proto je vhodné využít zmíněného bezplatného a nezávislého poradenství.

Na sprchové hlavice přijde perlátor

Jestliže jste ochotni investovat i do náročnějších změn, které však slibují podstatnou úsporu energií, máte k dispozici řadu zajímavých řešení. "U větších prostor se určitě vyplatí uvažovat o výměně osvětlení. Například LED osvětlení je sice dražší, ale z dlouhodobého hlediska se vyplatí. Při významných ztrátách tepla je vhodné investovat do výměny oken a zateplení fasády - úniky tepla lze najít třeba termokamerou, kterou si lze snadno zapůjčit," uvádí příklady Poncarová. Pokud například zaměstnanci využívají sprchy, jsou vhodným řešením speciální úsporné hlavice či perlátory, jež snižují spotřebu vody tím, že ji mísí se vzduchem."

Zajímavým řešením u osvětlení velkých prostor jsou také inteligentní úsporné osvětlovací systémy s využitím zářivek či výbojek, založené na moderních informačních technologiích. "Osvětlení reguluje řídicí systém, který komunikuje se soustavou čidel. Intenzita osvětlení se automaticky reguluje podle množství přirozeného světla, podle pracovních přestávek a dalších potřeb firmy," vysvětluje Richard Baloušek z českobudějovické společnosti Lumen, která mimo jiné dodává úsporné osvětlovací systémy. Technologicky pokročilá řešení znamenají sice větší počáteční investici, avšak z dlouhodobého hlediska se díky značným úsporám energií vyplatí. "Důležité je pohlížet na celý objekt firmy jako na energetický systém a nesnažit se ušetřit energie pouze u osvětlení, ale také u ohřevu vody či vytápění. Potom lze dosáhnout skutečných úspor provozních nákladů," upozorňuje Baloušek.

Malé tipy pro velké úspory

  • Notebooky spotřebují až o 80 % méně energie než stolní počítače
  • Zakrytí topného tělesa nábytkem či závěsem může zvýšit náklady na topení až o 5 %
  • Snížení teploty o 1 °C ve vytápěných místnostech uspoří asi 6 % energie
  • Vysoká námraza (přes 5 mm) v lednici může zvýšit spotřebu elektřiny až o 30 %

AUTOR: Lucie Peláková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů