Pátek, 19. dubna 2024

Na konferenci se ukázali právníci i férová káva

Nadace prostřednictvím dotazníku oslovila 570 lidí z veřejnosti a ptala se jich, jak často se věnují dobrovolnictví a společensky prospěšné činnosti...

Na konferenci se ukázali právníci i férová káva

Mamacoffee prodává fair trade kávu

Za kavárenskou společnost Mamacoffee na konferenci vystoupila její zakladatelka Marta Kolská. Mamacoffee se stala prvním zpracovatelem fair trade produktů, především kávy, ve střední a východní Evropě. Kolská nejprve v Praze vybudovala pražírnu kávy a postupně otevřela sedm vlastních kaváren. Řadě dalších kaváren a prodejen dodává kávu a poskytuje poradenství. Mamacoffee spolupracuje s neziskovými organizacemi, které působí v Česku i v rozvojových zemích. Tento kavárenský řetězec zaměstnává řadu uprchlíků z rozvojových zemí. "Jsou velmi ostražití a nedůvěřiví. Je poměrně složité získat si jejich důvěru," podotkla na konferenci Kolská.

ZLKL vyvinula speciální vozík pro postižené

Ladislav Brázdil, který na konferenci reprezentoval strojírenskou firmu ZLKL, působí v tomto rodinném podniku jako jednatel a projektový manažer. Brázdilovi a jejich firma se stali známými mimo jiné díky svému projektu speciálně upraveného vozidla pro vozíčkáře Elbee. Unikátní je tím, že jej postižení lidé mohou řídit, aniž by vystoupili z invalidního vozíku. Do vývoje a vylepšení tohoto vozidla firma investovala už 11 milionů korun. V posledních letech získala společnost například ocenění Odpovědná firma roku, Inovační hvězda nebo TOP Odpovědná firma roku. "Když jsme vozidlo představovali na veletrhu postiženým lidem, měli slzy v očích. Dává jim to zpět svobodu pohybu," řekl Brázdil.

I právnická pomoc může být CSR

Jana Kravčíková vede tým lidí, kteří pomáhají občanům znát svá práva a zapojovat se do věcí veřejných. Na konferenci zastupovala mezinárodní tým právníků Frank Bold, který funguje už od roku 1995. Tito právníci jsou partnery firem i občanů, používají strategie z byznysové sféry, ale pomáhají i neziskovému sektoru. Například chrání své klienty před nezákonnými zásahy státu, zapojují se do řešení aktuálních společenských problémů. Stejně tak se Frank Bold angažuje v případech spojených s korupcí na úrovni státu nebo s poškozováním životního prostředí. Zabývá se například předraženými dálnicemi v Česku či se snaží prosadit protikorupční zákony.

Cestovní kanceláři pro handicapované se daří

Michal Prager zastupoval Pestrou společnost, neziskovku, kterou v roce 2009 založil. Toto sdružení spojuje lidi se zájmem o kynologii a zajišťuje výcvik asistenčních psů pro lidi se zdravotním postižením. V roce 2012 založil Prager sociální firmu, cestovní kancelář Bezbatour, která se věnuje zaměstnávání handicapovaných lidí a organizuje zájezdy pro lidi s tělesným postižením. U všech hotelů a restaurací, kam Bezbatour své zákazníky veze, je prověřeno, že jsou skutečně bezbariérové. "Provozovatelé hotelů a restaurací musí pochopit, že postižený člověk je zákazníkem jako každý jiný a že tito lidé pro ně rovněž představují byznys," poznamenal Prager.

Nadace Via udělala unikátní výzkum

Jiří Bárta, ředitel partnera konference Nadace Via, která pomáhá rozvíjet komunitní život českých měst a obcí, posiluje neziskové organizace a investuje do jejich rozvoje, představil ojedinělý výzkum. Nadace prostřednictvím dotazníku oslovila 570 lidí z veřejnosti a ptala se jich, jak často se věnují dobrovolnictví a společensky prospěšné činnosti. Celých 50 % dotázaných uvedlo, že se dobrovolnické činnosti nevěnuje vůbec, 43 % jen nárazově a jen 7 % trvale nebo pravidelně. "Když jsme ale tutéž otázku položili představitelům společenských elit, tedy lidem vzdělaným s vyššími příjmy, 40 % řeklo, že se zúčastňuje pravidelně, a 50 % nárazově. Zbytek vůbec. To jsou mnohem lepší čísla," myslí si Bárta.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů