Pátek, 19. dubna 2024

Austrálie dál zadržuje Čechy, kteří prý chtěli vyvézt zvířat

Austrálie dál zadržuje Čechy, kteří prý chtěli vyvézt zvířat

Australské úřady nadále zadržují dvojici českých občanů, kteří byli počátkem února spolu s dvěma Rusy zatčeni na západě Austrálie kvůli údajnému pokusu vyvézt na 150 živočichů. České ministerstvo zahraničí případ, který zatím nebyl uzavřen, sleduje. Při vyšetřování australskými úřady Čechy zastupuje český právník. ČTK to dnes sdělil mluvčí Černínského paláce Tomáš Kára. Zda byli zadržení obviněni, neřekl.

Australští celníci informovali o případu své české kolegy. Mluvčí pražských celníků Šárka Miškovská dnes řekla, že vzhledem k tomu, že je vyšetřování v gesci australské strany, nebudou o něm poskytovat konkrétní informace. Podle informací ČTK zadržení nebyli v Česku dosud vyšetřováni v souvislosti s porušováním zákona o obchodování s ohroženými druhy. Je možné, že jde o chovatele.

"Na náš (český) konzulát v Sydney se obrátil na začátku února se žádostí o pomoc občan ČR, který byl zadržen australskými celníky. Konzulát mu poskytl v rámci daných možností pomoc, a to včetně kontaktních údajů na česky mluvícího právníka," uvedl Kára.

Podle serveru news.com.au byla čtveřice zadržena na letišti v Perthu na základě udání poštovního úředníka, který upozornil na podezřelé balíčky zaregistrované jako zásilky do Evropy ze západoaustralských měst Carnarvon, Tom Price a Geraldton. Do balíčků v podobě knih a cigaretových krabiček, které byly zbaveny původního obsahu, údajně bylo zabaleno 157 obojživelníků, mezi nimi ještěrky, gekoni, žáby a krajty. Dva ze zatčených měli podle médií plazy ukryty i v zavazadlech. Našlo se také 33 mrtvých plazů, kteří měli být přepraveni zřejmě jako vzorky druhu.

O případu informoval i britský tisk, podle kterého byli muži zadrženi 6. února a mohou být obviněni na základně zákona o ochraně přírody. Vesna Wattová z australského celního úřadu listu The West Australian řekla, že celní úřad považuje věc za vážnou a že zadrženým hrozí až deset let vězení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů